ODRŽANA SJEDNICA

RAK izdao pojašnjenje o postupcima prema FACE TV

Agencija je utvrdila da nema osnova za pokretanje glavnog postupka, o čemu je obaviješten FACE TV

RAK: Nema osnova za pokretanje postupka. AVAZ / FACE TV

A. O.

16.12.2022

Regulatorna agencije za komunikacije BiH danas je izdala saopćenje u vezi sa vijesti koja se pojavila u medijima, a koja je vezana za obustavu postupka protiv FACE TV.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

U cilju tačnog informisanja javnosti, a slijedom Vijesti da je Vijeće Agencije na sjednici održanoj sinoć donijelo odluku o obustavi postupka protiv FACE TV, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) ovim putem obavještava javnost o sljedećem:

Članom 49. st. (1) i (2) Zakona o komunikacijama („Službeni glasnik BiH“., br. 31/03, 75/06, 32/19 i 98/12) generalni direktor Agencije je eksplicitno ovlašten za rješavanje svih predmeta koji se tiču povreda uslova izdatih dozvola i propisa Agencije, kao i za nametanje odgovarajućih mjera i sankcija, a koji postupak je detaljno razrađen u Pravilniku o postupku rješavanja povreda uslova dozvola i propisa Regulatorne agencije za komunikacije („Službeni glasnik BiH“, broj 77/21).


Ovlaštenja Vijeća Agencije sadržana su u članu 39. Zakona o komunikacijama i, između ostalog, uključuju rješavanje po žalbama na odluke koje donosi generalni direktor Agencije u prvom stepenu.

Slijedom prethodno navedenih ovlaštenja, Agencija je po službenoj dužnosti, a u skladu sa odredbama čl. 30. i 31. Pravilnika, provela preliminarni postupak protiv FACE TV u vezi sa programom "Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem" od 29.10.2022. godine, te, na osnovu stručnog mišljenja/vještačenja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH (AFIVBiH) koja nije mogla pouzdano utvrditi da je izgovorena riječ iz preliminarnih navoda Agencije, utvrdila da nema osnova za pokretanje glavnog postupka, o čemu je obaviješten FACE TV.

Pored toga, Agencija je protiv iste TV stanice, nakon provedenog preliminarnog postupka u pogledu sadržaja emitovanog dana 4.11.2022. i 5.11.2022. godine, pokrenula glavni postupak zbog potencijalnog kršenja osnovih principa i opšteprihvaćenih standarda pristojnosti, o čemu je obaviješten nosiolac dozvole.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.