VLAST BEZ REAKCIJE

Poljoprivrednici se bore za opstanak

Dostignuta je maksimalna vrijednost, cijena je katastrofalno visoka, rekao je Bićo

Poljoprivrednici tvrde da se vlast oslanja na uvoz. Printscreen

Adela Kukić

23.1.2023

Poljoprivrednici u FBiH vode borbu za goli opstanak. Iza njih je teška godina, a zbog visokih troškova proizvodnje ugašene su mnoge farme.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže za „Avaz“ da su zbog sve težih uvjeta poljoprivrednici iz FBiH održali sastanak na kojem su odlučili da će tražiti da se iz budžeta FBiH za 2023. godinu izdvoje 202 miliona KM, umjesto predloženih 160 miliona KM.

Podrška domaćem

- Kada je riječ o troškovima proizvodnje, oni nisu umanjeni, samo su prestali rasti. Dostignuta je maksimalna vrijednost, cijena je katastrofalno visoka i upravo smo zbog toga tražili značajnije povećanje - kaže Bićo.

Proizvodnja je u padu, a statistički podaci, objašnjava, to najbolje pokazuju.

- Primjera radi, "Meggle" je otkupio više od četiri miliona litara mlijeka manje u četvrtom kvartalu, a tako su, otprilike, i ostale mljekare. To je najbolji pokazatelj koliko pada proizvodnja, gase se farme, manje se površine zasijavaju, a i to što se zasije je nekvalitetno, jer je umjetno gnojivo izuzetno skupo, baš kao i sjemena, ali i gorivo... - kaže Bićo.

Nema garancije

Otkupna cijena litra mlijeka je 0,70 KM, dok je cijena u prodavnicama skoro tri marke, što znači da pojedinci koji nemaju veze s poljoprivrednom proizvodnjom ostvaruju ogromne profite dok se farme u BiH gase.


Bićo: Više se ne može riskirati. Printscreen

- Jednostavno nema garancije da će biti neka normalna cijena u otkupu, a nema ni prostora ni sredstava da se riskira, zato je proizvodnja u padu - zaključuje Bićo.

Osnivanje agencije

Poljoprivredni proizvođači u FBiH traže i osnivanje agencije za agrarno plaćanje, putem koje bi se realizirala plaćanja.

- Tako ne bismo dolazili u situaciju da imamo neplaćen čitav četvrti kvartal, nego bi se plaćanje vršilo na mjesečnom nivou, kao u RS - objašnjava Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.