29 ZASTUPNIKA ZA

Predstavnički dom usvojio izvještaj Pravobranilaštva za 2021. godinu

Albin Muslić je poručio da se kasni sa izvještajima, obzirom da je riječ o izvještaju za 2021. godinu te poručio da bi Vijeće ministara BiH po tom pit

Predstavnički dom PSBiH. Fena

31.1.2023


Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije dobio potrebnu entitesku većinu, iako je imao opću. Zbog toga će se Kolegij Predstavničkog doma PSBiH morati usaglasiti o njemu.

Zastupnici su usvojili i izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2021. godinu. Za njeg je glasalo 29 zastupnika, sedam je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Tokom rasprave zastupnik Zlatko Miletić (Za nove generacije) je kazao da od tri člana Pravobranilaštva nema niti jedne žene.

104 izgubljena spora

- Skrenuo bih pažnju na jednu stvar. Ovo govorim već nekoliko godina. Označena su već 104 predmeta koja su izgubljena u korist tužitelja, a odnose se na pripadnike Oružanih snaga BiH. Zamolio bih ministra odbrane, jer očigledno da se radi o nekoj sistemskoj grešci, čim ovoliki službenici dobijaju ovolike sporove, neka obrati pažnju na ovo. Osim toga, sve je veći broj je protivpravnog lišenja slobode – ukazao je Miletić.

Albin Muslić (SDP) je poručio da se kasni sa izvještajima, obzirom da je riječ o izvještaju za 2021. godinu te poručio da bi Vijeće ministara BiH po tom pitanju trebalo biti ažurnije.

Zastupnici su prihvatili izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu uz preporuku da Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora da pristupe realizaciji preporuka revizije i da do 1. 6. dostavi izvještaj o izvršenju preporuka te da pojačaju interne kontrole s ciljem poboljšanja efikasnosti.

Identične preporuke

Za ovaj izvještaj su glasala 34 zastupnika, tri su bila protiv, a jedan suzdržan.

Tokom rasprave zastupnica Mira Pekić (PDP) kazala je da revizorski izvještaj korektan, ali da su preporuke skoro identične kao i za godinu ranije i da su dobili mišljenje za rezervu.

- Te godine se finansiralo na osnovu četiri odluke o privremenom finansiranju i Budžet je bio u ravni sa onim od godinu ranije. Nama je postalo, kao i kolegama iz Revizije, da se rade revizije iako nije bio usvojen Budžet. Niko više ne priča o Zakonu o budžetu, nikom više ne pada na pamet da se on možda usvoji u decembru – navela je Pekić.

Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu nije usvojen. Za njega je glasalo 12 zastupnika, protiv je bilo 11, a 15 suzdržanih.

Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period januar - decembar 2021. godine je primljena k znanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.