AVAZ NA LICU MJESTA

Asim Sarajlić stigao na izricanje presude

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu

Sarajelić: Stigao u Općinski sud u Sarajevu. S. Spahić

10.2.2023

Asim Sarajlić stigao je u Općinski sud u Sarajevu gdje je zakazano izricanje presude.

Suđenje je trajalo duže od dvije godine.

Podsjećamo, osim Sarajlića, terete se još Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović da su, od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Stranački utjecaj

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Na crnoj listi

U avgustu 2022., sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

U tom periodu, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovske komisije SDA i član Predsjedništva SDA, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Važno je istaći i to da se Sarajlić nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u aprilu prošle godine uveo sankcije.

On je prije toga bio predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.

On se krajem maja prošle godine pred sudom izjasnio da se ne osjeća krivim za ono što ga tereti optužnica – davanje dara i drugih oblika koristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.