NEZAKONITO POSTUPANJE

Obustavljena istraga protiv ministra Nenada Nešića

MUP RS je u martu 2021. godine podnio izvještaj protiv Nešića i još jedne osobe, a tužilac je utvrdio da se ne radi o krivičnim djelima

Nenad Nešić. Printscreen

N. Aj.

3.3.2023

Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banja Luka obustavilo je istragu protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića koji je bio osumnjičen za krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave.

Falsifikovanje isprave

MUP RS je u martu 2021. godine podnio izvještaj protiv Nešića i još jedne osobe, a tužilac je utvrdio da se ne radi o krivičnim djelima.

- Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Nenada Nešića i Aleksandra Šljivara zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i krivičnog djela falsifikovanje isprave, jer djela koja su učinili osumnjičeni nisu krivična djela - precizirano je u OJT Banja Luka.

Nešić, kao nekadašnji direktor „Puteva RS“ i Šljivar, kao odgovorno lice privrednog društva "XXX Pale", bili su osumnjičeni da su u namjeri pribavljanja protivpravne koristi za privredno društvo sa Pala, potpisali i ovjerili pečatima privrednih društava koja su zastupali, lažni sporazum.

Bio direktor "Puteva RS"

U policijskom izvještaju se navodilo da je na osnovu toga, pravno lice sa Pala bez sprovođenja procedure javnog nadmetanja za dodjelu koncesije, s Vladom RS zaključilo Ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka kod Pala.

Nešić je bio direktor „Puteva RS“, a povukao se nakon što je DNS, čiji je on predsjednik, napustio vladajuću koaliciju u ovom entitetu okupljenu oko SNSD-a i prešao u opoziciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.