LIČNOST SEDMICE

Putinov kabadahija

On je, inače, poznat po prijetnjama i vrijeđanju stranih diplomata, kao i prijetnjama medijima

Kalabuhov: Voli čovjek da prijeti. Twitter

Danijal Hadzovic

4.3.2023

Igor Kalabuhov nastavlja šokirati bosanskohercegovačku javnost. Ambasador države koja obilježava prvu godišnjicu brutalne agresije na Ukrajinu napada člana Predsjedništva Denisa Bećirovića zbog činjenice da se u vezi s pitanjem invazije na Ukrajinu pridružuje zdravorazumskim stavovima cijelog demokratskog svijeta.

On je, inače, poznat po prijetnjama i vrijeđanju stranih diplomata, kao i prijetnjama medijima.

I kolega na udaru

Novi dan, novi skandal. Kalabuhov je prijetio. Opet. Putinov kabadahija prije nešto više od sedam dana zaprijetio je ambasadoru Kraljevine Norveške u BiH Olavu Reinertsenu zbog intervjua koji je dao "Dnevnom avazu" 25. februara ove godine.

O tome je zvanično obaviještena i jedna policijska agencija.

Kalabuhov je bio ljut zbog stavova Reinertsena u našem listu kada je u pitanju podrška NATO-a BiH.

- Kada je riječ o ruskom utjecaju ovdje, u BiH, i izjavama Ruske ambasade, moram reći da sam bio ne samo iznenađen već i užasnut činjenicom da Ruska ambasada prijeti BiH i njenim građanima. BiH je demokratska zemlja s demokratski izabranim liderima. BiH ima pravo da bira put kojim želi ići, da li će ostati neutralna te da li će postati članica EU i NATO-a. Prijetnje Rusije upućene političarima, građanima i novinarima su neprihvatljive. Činjenica da Rusija pokušava ušutkati novinare i medije u ovoj zemlji predstavlja kršenje osnovnih vrijednosti u demokratskoj zemlji poput BiH. Govorimo o ljudskim pravima zaštićenim međunarodnim konvencijama – slobodi govora i slobodi izražavanja. Smatram da je to nedopustivo i nadam se da će ta praksa Ruske ambasade prestati - rekao je, između ostalog, Reinertsena, što je, kako saznajemo, iznerviralo Kalabuhova.

Civilizacijske razlike

Toliko ga je iznerviralo da je ambasadoru uputio prijetnju, a ovaj to prijavio policijskim organima.

Upravo ovo skandalozno ponašanje Kalabuhova, kao najvišeg diplomate jedne države u našoj zemlji, pokazuje svu razliku između Putinovih i zapadnih vrijednosti te zašto BiH mora bezuvjetno pripadati ovim potonjim.

 Prijetnje “Avazu”

Kalabuhov je, inače, poznat po prijetnjama i vrijeđanju stranih diplomata, kao i prijetnjama medijima, poput one upućene uredniku “Avaza” prošle godine, tri dana pred početak ruske invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, Kalabuhov je prošle godine nekoliko dana prije početka ruske agresije na Ukrajinu uredniku “Avaza” poslao jezivu prijetnju kako će osjetiti “udarac iz dubine ruske duše”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.