GLAVNI IMAM U KAKNJU

Sulejman Čeliković za "Avaz": Lejletul-kadr je noć neizrecive vrijednosti

Kur'an je koristan lijek za svaku osobu, jedna vrsta terapije koja je za nas, čini mi se najpotrebnija, rekao je Čeliković

Efendija Čeliković: Noć kada je počela objava Kur'ana. Printscreen

17.4.2023

S akšam namazom večeras nastupa mubarek noć Lejletul-kadr, a muslimani tu noć ibadete i obraćaju se Allahu dž.š., doveći.

Prema islamskom vjerovanju, Lejletul-kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana i vrijednija je od hiljadu mjeseci.

Kako je za portal „Avaza“ izjavio Sulejman efendija Čeliković, glavni imam MIZ-e Kakanj ova noć je dragocjena.

Dar neizrecive vrijednosti

- Mislim da je Lejletul-kadr prilika za pojedince, za porodicu i opće društvo. To je jedan dar neizrecive vrijednosti, neusporediv s bilo čim. Izuzetno važna noć za i pojedinca i za društvo uopće. Ramazan je svakako vrijedan mjesec, a zadnjih deset dana su najvrijedniji. U tom periodu je noć koja je bolja od 1.000 mjeseci. Ovdje se govori kolika je ustvari blagodat Allaha dž.š. u toj noći, a koristimo tu vrijednost. Zbog toga vjernici posebno poklanjaju pažnju iščekajući tu noć i većina kaže da je to 27. noć. Mnogi se referiraju na riječ „hije“ - ona koja je 27. riječ u suri „inna anzalnahu“ u kojoj Allah nas obavještava da je u noći Lejletul-kadra počelo objavljivanje Kur'ana. Zato je zaista večeras, većina vjernika motivisana i angažovana da provede noć u pobožnosti – rekao je ef. Čeliković za portal „Avaza“.

Ispunjenje želja

Dodao je da dovom vjernici žele da Allah ispuni njihove želje i potrebe na ovome i na budućem svijetu. Ističe da je ova noć značajna jer je u njoj objavljen Kur'an.

- Mnogi kažu da je ramazan vrijedan zbog noći Lejletul-kadr, a da je kadr vrijedan zbog objave Kur'an-i-kerima, pa se ovdje stavlja akcenat i na sam Kur'an i objavu – kazao je on.

Istakao je da je Kur'an najbolje deifinisao Allahov Poslanik s.a.v.s..

Koristan lijek

- Kur'an je koristan lijek za svaku osobu, jedna vrsta terapije koja je za nas, čini mi se najpotrebnija i svakako Poslanik kaže da je on i zaštita i da je spas. Toliko imamo Gospodaru svome kazati iz svog života ili ono naše kada imamo izvinjenje - „Ako mi večeras ne oprostiš, ja ću opet kucati“. Sve je to ustvari noć Lejletul-kadr, moćna, snažna, jaka noć i mnogi kažu da onog momenta kada shvatimo moć Gospodara shvatit ćemo da je ta noć za nas, noć Lejletul-kadra, pa se nadamo da ćemo iz nje izaći bogatiji, jači, oprošteni od grijeha, da nemamo ni mržnje, ni savjesti, zato ja smatram da je ovo prilika za pojedinca, porodicu, ali Boga mi i za čitavo društvo – rekao je ef. Čeliković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.