SASTANAK

Brkić s ministrom za EU u Vladi Republike Poljske

Zahvalio je Vladi Poljske na kontinuiranoj potpori koju pruža Bosni i Hercegovini

Brkić na sastanku s poljskim ministrom. Fena

FENA

31.5.2023

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić susreo se danas u Varšavi s ministrom za Europsku uniju u Vladi Republike Poljske Szymonom Szynkowskim vel Sekom.

Zamjenik Brkić naglasio je efikasnu uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini nakon listopadskih izbora 2022. godine, te potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine u ispunjavanju prioriteta Europske komisije na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Zahvalio je Vladi Poljske na kontinuiranoj potpori koju pruža Bosni i Hercegovini, dokazanu i kroz angažman Poljske kao članice Višegradske skupine (V4), što je svakako pozitivno utjecalo na dodjelu kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Europskoj uniji u prosincu 2022. godine. Također je istaknuo pozitivan značaj suradnje Poljske i Bosne i Hercegovine kroz ostale vidove multilateralne suradnje kao što je Berlinski proces.

Pozdravio je uspješno predsjedanje Republike Poljske Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju tijekom 2022. godine i zahvalio za sudjelovanje poljskih vojnika u EUFOR Althea misiji za očuvanje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o procesu proširenja Europske unije, europskoj perspektivi, stanju u regiji i sigurnosnoj situaciji u svijetu.

Zamjenik Brkić je istaknuo da Bosna i Hercegovina poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Pozvao je međunarodne organizacije da pažljivo prate razvoj situacije u Ukrajini, osude kršenje međunarodnog prava uključujući humanitarno pravo. Pozvao je sve strane da se suzdrže od uporabe sile te uspostave dijalog u interesu mira, regionalne i globalne sigurnosti. Ponudio je pomoć Bosne i Hercegovine u post konfliktnom razdoblju, kada se stvore uvjeti za to.

Ministar Szynkowski izvijestio je o pomoći koju Poljska pruža Ukrajini, kako u vojnoj opremi tako i u prihvatu izbjeglica.

Pozdravio je dodjelu kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Europskoj uniji i ponudio potporu Poljske u procesu pristupanja, uz napomenu da je potrebno da Bosna i Hercegovina pokaže konkretan napredak u ispunjavanju 14 prioriteta Europske komisije.

Sugovornici su također razgovarali o bilateralnim odnosima, s naglaskom na unapređenje ekonomske suradnje, posebno na planu drvne industrije, rudarskog i energetskog sektora.

Iskazan je interes za intenziviranjem kulturne suradnje.

Razmijenili su informacije o političkoj situaciji u obje zemlje, ministar je upoznao zamjenika s predstojećim održavanjem izbora u Republici Poljskoj, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.