BH. METEOROLOG

Sladić o ljetnoj prognozi AccuWeathera: Ono od čega sam strijepio

Meteorolozi AccuWeathera naveli su da će ljeto ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Evropi

Facebook

S. S.

31.5.2023

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić oglasio se na Facebooku gdje je komentarisao detaljnu ljetnu prognozu AccuWeathera za Evropu.

- AccuWeather je izašao sa sezonskom prognozom za ljeto 2023. godine. Ono od čega sam strijepio uzimajući u obzir antecedentne uslove kroz proljeće. A sad nam definitivno nije potrebno.

- A sumnje i strepnja su zasnovane na ovome - ovo je bila moja projekcija napravljena 24.05.2023. vodeći se razvojem El Nino intragodišnje oscilacije, telekonekcijama, antecedentnim uslovima tokom proljeća (prije svega vlažan površinski sloj tla) i najbližim pripadajućim analogijama (2018, 2014, 2002. i 1997. godina) te aprilskim i majskim prognostičkim materijalom globalnih centara - napisao je Sladić.

Inače, meteorolozi AccuWeathera Tajler Rojs (Tyler Roys) i Alan Repert (Reppert) naveli su da će ljeto ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Evropi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu.

Ljetna prognoza AccuWeathera ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država, u koje spada i Bosna i Hercegovina, kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima padavina, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

- Padavine bi trebale dosegnuti historijski prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana - naveo je Rojs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.