PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH

Kojić pitao ministra Bunozu: Kada će Sakib Mahmuljin biti izručen BiH

Ministar Davor Bunoza je rekao da ne može ponuditi konkretan odgovor, jer se to pitanje treba podstaviti nadležnim institucijama Republike Turske

Milorad Kojić i Davor Bunoza. Screenshot

7.6.2023

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik SNSD-a Milorad Kojić je pitao ministra pravde Davora Bunozu (HDZ BiH) kada će Sakib Mahmuljin biti izručen Bosni i Hercegovini.

On je pojasnio da je Mahmuljin pravosnažno osuđen na osam godina zatvorske kazne.

- Da napomenem da je drugostepenom presudom od 28. aprila 2022. Sakib Mahmuljin proglašen krivim da je u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije BiH propustio da preduzme nužne i razumne mjere i spriječi počinjenje krivičnog djela ubistva i nečovječnog postupanja i time počinio krivično djelo ratnog zločina. Nakon što se avgustu prošle godine pojavila informacija da je Sakib Mahmuljin pobjegao u Tursku, iz Suda je stiglo saopćenje da se on ne nalazi na izdržavanju kazne, niti da mu je izrečena bilo kakva mjera, niti uputni akt. Imajući u vidu surovost počinjenjih zločina pod komandom Mahmuljina, tom prilikom su odsijecane glave pripadnicima VRS-a na ozrensko-vozućkom ratištu, molimo vas za odgovor – rekao je Kojić.

Ministar Davor Bunoza je rekao da ne može ponuditi konkretan odgovor, jer se to pitanje treba podstaviti nadležnim institucijama Republike Turske. Podsjetio je da je država reagovala, ali da još nije stigao odgovor iz Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.