DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Kojić: Reformisati upravljačku strukturu Instituta za nestala lica

Ako je interes prevashodno traženje nestalih, ne bi trebalo ni Bošnjaci ni Hrvati unutar PSBiH da budu protiv te inicijative, rekao je

Milorad Kojić. SNSD

S. S. / RTRS

2.6.2023

- Pokrenuo sam inicijativu, koja će se naći na sljedećoj sjednici Parlamenta, o reformi upravljačke strukture Instituta za nestala lica, odnosno zatražio sam da se ispoštuje zaključak Vijeća ministara da se formira radna grupa kako bi se krenulo u reformu upravljačke strukture. Vlada RS je dostavila ime predstavnika u toj radnoj grupi - rekao je Kojić u emisiji Pečat RTRS-a.

- Ako je interes prevashodno traženje nestalih, ne bi trebalo ni Bošnjaci ni Hrvati unutar Parlamentarne skupštine BiH da budu protiv te inicijative, čak naprotiv, trebalo bi da je podrže, jer inicijativa upravo ide u cilju procesa traženja bez diskriminacije. Nadam se da će dobiti podršku i da će se formirati radna grupa koja bi došla do jednog dokumenta koji bi poslužio za reformu tog instituta - rekao je on.

Formirati radnu grupu

Kojić u obrazloženju inicijative, koja se nalazi u dokumentima objavljenim na stranici Parlamentarne skupštine BiH, navodi da je potrebno što hitnije formirati radnu grupu za izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta, radi izmjena Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica.

On navodi da radnu grupu treba da čine predstavnici institucija iz RS, FBiH i državnih institucija.

Kojić navodi da je trenutna upravljačka struktura Instituta za nestala lica BiH uspostavljena "suprotno Sporazumu i Zakonu, te da je u nelegalnom mandatu."

Zaključak iz 2016. godine

On je rekao da je zaključkom Vijeća ministara još iz aprila 2016. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo da pokrene postupak pregovora za izmjene i dopune Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica, te da je od vlada entiteta zatraženo da imenuju predstavnike.

Kojić tvrdi da do danas nije održan nijedan sastanak na kojem bi se to pitanje razmatralo.

Kojić traži da se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara naloži da hitno pokrene proceduru realizacije zaključaka Vijeća ministara iz 2016. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.