KALKULACIJE

Ko će formirati većinu u Livanjskom kantonu

Livanjski kanton je vrlo specifičan po pitanju političkog života, što je vidljivo i po izbornim rezultatima, jer je čak 10 političkih subjekata izbori

Skupština Livanjskog kantona. Fena

S. S.

16.6.2023

Livanjski i Hercegovačko-neretvanski kanton su dva preostala kantona u kojima još uvijek nije oformljena vlast nakon izbora.

Dok se o pregovorima u HNK u češće govori, javnost je s druge strane o stanju u Livanjskom kantonu nešto manje upoznata.

Za sada je najrealnija koalicija između tri najjače hrvatske stranke u Skupštini, a to su HNP, HDZ BIH i HDZ 1990.

Livanjski kanton je vrlo specifičan po pitanju političkog života, što je vidljivo i po izbornim rezultatima, jer je čak 10 političkih subjekata izborilo mandate, prenosi RTV HB.

Potrebno 17 ruku

U Skupštini ovog kantona za imenovanje vlade potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku. Duže vrijeme se spominje mogućnost velike koalicije među Hrvatima i to između HNP-a, HDZ-a BiH i HDZ 1990, tri stranke koje zajedno imaju 14 ruku, pa bi im za imenovanje vlade trebali i drugi partneri.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović i aktuelni predsjednik vlade Livanjskog kantona te predsjednik HNP-a Ivan Vukadin su optimistični. Vukadin je istakao kako očekuje da vodstvo Skupštine potvrdi njega kao prijedlog mandatara ispred hrvatskog kluba, kako bi se onda mogli pokrenuti i pregovori s predstavnicima drugih naroda.

SDA i SDP po dva zastupnika

SDA i SDP imaju po dva zastupnika. SNSD također ima dva mandata, a još dva bloka Srpska sloga i Srpsko jedinstvo imaju po jedan mandat. Analitičar Milan Sitarski navodi kako bi bilo dobro da se i tu slijedi veza koalicijskih partnera s viših nivoa vlasti. No, takvo što nije moguće u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jer partneri s federalnog nivoa nemaju potrebnu većinu.

Zaključio je kako bi odluka svih stranaka s hrvatskim predznakom mogla razriješiti dilemu ko će ući od bošnjačkih stranaka u Vladu HNK-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.