PREDSJEDNIK RS

Dodik najavio početak izgradnje HE Mrsovo: U FBiH ne možete da vidite ovakve projekte

On je istakao da će Hidroelektrana Dabar biti vlasništvo RS i da će poboljšati njenu energetsku efikasnost

Polaganje kamena temeljca 2014. godine. SRNA

E. A.

27.6.2023

Milorad Dodik je najavio da nakon početka glavnih radova na Hidroelektrani Dabar počinju radovi na novoj hidroelektrani Mrsovo.

- Obezbijediti investicije od 222 miliona eura i početi radove na jednom zahtjevnom prostoru, koji je podložan različitim utjecajima iz FBiH, ali i Hrvatske, koja je osporavala sve što se moglo osporiti, veoma je značajno i važno - rekao je Dodik.

Energetska efikasnost

On je istakao da će Hidroelektrana Dabar biti vlasništvo RS i da će poboljšati njenu energetsku efikasnost.

- Svi su prije nekoliko godina napadali i govorili kako prodajemo Elektroprivredu. Eto, nismo prodali stare kapacitete, nego radimo i ulažemo u nove. U narednim danima počet ćemo radove i na izgradnji Hidroelektrane Mrsovo. I to je nešto što je naše vlasništvo - navodi Dodik.

Finansijski stabilni

Kaže da je nemoguće dobiti kredit od finansijera iz Kine za izgradnju hidroelektrane, ako niste finansijski stabilni.

- Iznos od 222 miliona eura je dobar investicioni poduhvat za nas. To je deset posto budžeta i ono što mi činimo je logično. Imamo mnogo mogućnosti za napredovanje. Tačno je da smo s Mađarima razgovarali o energetici. Svakako, onaj ko uvažava RS, a želi da investira, dobro je došao - istakao je Dodik.

Dodao je i da "u FBiH ne možete da vidite ovakve projekte".

- Ovakve stvari se ne dešavaju, a onda su smislili ovu priču oko imovine, kako bi zaustavili investicije. To je priča koju oni smišljaju. Sarajevo bi da mi pitamo da li je uredu da gradimo. Ako je jedna Kina rekla da je Republika Srpska suverena i da će investirati, priča je jasna - rekao je Dodik.

Inače, kamen temeljac za HE Mrsovo položen je davne 2014. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.