NAKON POTPISIVANJA

Lukić: Više neće biti pritisaka stranaca na Službeni glasnik RS

Samim ovim činom potpisa je počela procedura objavljivana ukaza predsjednika i samih zaključaka koje je donijela NSRS, kaže Lakić

Lukić: Za nas je danas bio obični radni dan iako je nedjelja. RTRS

A. O. / RTRS

9.7.2023

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić nakon potpisivanja dva ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH, poručio je da više neće biti pritiska međunarodne zajednice na instituciju na čijem je čelu.

- Samim ovim činom potpisa je počela procedura objavljivana ukaza predsjednika i samih zaključaka koje je donijela NSRS - rekao je on.

Vršenje pritiska

On je kazao da međunarodna zajednica vrši pritisak na institucije u RS-u, uključujući i Službeni glasnik na čijem je čelu od jučer nakon ostavke prethodne direktorice.

- Žao mi je što je u prethodnih nekoliko dana stvorena klima u kojoj bilo ko može vršiti pritisak na institucije RS-a, pa i Službeni glasnik. Za nas je danas bio obični radni dan iako je nedjelja, ali smo svjesni koliko su važne ove odluke stoga smo došli danas na posao i vrijedna ekipa Službenog glasnika je došla da obavi to - rekao je Lukić za RTRS.

Prokomentarisao je i političke okolnosti u kojima dolazi na funkciju predsjednika Službenog glasnika, ali nije govorio o krivičnoj odgovornosti koja bi ga mogla "stići" ukoliko Tužilaštvo BiH sada bude radilo svoj posao, koji im je olakšao Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donošenjem izmjena.

Odnos prema odlukama

- Mi ćemo se ovako odnositi prema svim važnim odlukama u narednom periodu i poručujem da više neće moći da se vrše bilo kakvi pritisci na Službeni glasnik jer je on osnovan u januaru 1992. godine, tada je objavljivao svoje prve odluke i stariji je od Kancelarije visokog predstavnika ili bilo koje druge institucije koja je nastala nakon Dejtonskog sporazuma - poručio je Lukić.

Prema izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je prethodni vikend donio visoki predstavnik Kristijan Šmit te su i stupile na snagu, onaj ko ne poštuje odluku visokog predstavnika ili Ustavnog suda BiH može očekivati kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.