ODRŽANA ŠETNJA

Protesti u Banjoj Luci: Novinari pozvali vlast da odustane od kriminalizacije klevete

Među okupljenim su i lideri tih stranaka Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović

Protest u Banjoj Luci. Siniša Pašalić / Ringier

S. S. / Nezavisne

18.7.2023

Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora i građani, okupili su se jutros na Trgu Krajine u Banjoj Luci, odakle su se u znak protesta uputili do Narodne skupštine koja će na današnjoj sjednici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS, a kojim se kao krivično djelo u RS uvodi kleveta.

Novinari su uoči početka same sjednice, koja je trebala početi u 10 sati još jednom poslali poruku da se hitno odustane od namjere da se kriminalizuje kleveta u RS.

Ispred regiona

- Drago mi je da vidim ovoliko ljudi, jer jer radni dan, ljudi imaju obaveze. Dvije decenije je RS bila ispred regiona, čak i ispred FBiH, jer je dekriminalizovala klevetu i bili smo ponosni na to. Sada vlast želi da to vrati. Oni su okrenuli leđa Ujedinjenim nacijama, OEBS-u, udruženjima novinara iz svijeta i poručili da ih ne interesuje šta mi mislimo. Oni žele da zaštite sebe i svoje interese - izjavio je na Trgu Krajine Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Vukelić je pozvao vladajuću većinu da ne usvaja zakon.

- Nemojte da vas se vaši potomci sjećaju po tome - rekao je, te dodao:

- Tačno je da u Nacrtu zakona nema uvrede i da su smanjili kazne. Ali oni donose zakon prema kome nećemo smjeti napisati da je neki ministar zaposlio svoju rodbinu negdje, nećemo smjeti reći nešto što im se ne sviđa ni u kafani. To je zastrašujuće. Još jednom pozivam poslanike da odbace ovaj zakon. Pozivam Vladu RS da povuče ovaj zakon da dnevnog reda. Građanima poručujemo da je ovo njihova borba. Ako ovo prođe u četvrtak da li možemo očekivati da se zabrani sloboda kretanja.

Prisutni predstavnici opozicije

Protestima su prisustvovali i poslanici opozicije iz SDS, PDP i Liste za pravdu i red.

Među okupljenim su i lideri tih stranaka Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović.

Vukelić je naglasio da je tačno da u pojedinim državama postoji ovaj zakon, ali da za njega ne bude krivična odgovornost.

- Kleveta je već sankcionisana postojećim zakonom u građanskoj parnici. Sad žele da nas gone krivično, da nam mogu uzeti pasoš i zabraniti kretanje. Sloboda i javno mišljenje nije zločin. Sloboda za RS - zaključio je Vukelić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH kazala je da je ovo posljednji pokušaj da se utiče na narodne poslanike u NSRS.

- Da odustanu i povuku izmjene Krivičnog zakonika RS koji je direktno usmjeren na gušenje slobode govora. Ne pričamo mi ovdje o krimilizaciji klevete koja će uticati na novinare, medije, civilno društvo, već na odredbe koje će potpuno ugušiti slobodu govora svakoga građanima RS a i šire, jer će onemogućiti svakoga da iznese svoje mišljenje, da iznese neke informacije koje mogu na nekoga uticati, a da pri tome budu predmet krivičnog progona - naglasila je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.