SIJALI STRAH

Diktatori 20. stoljeća: Vlada represije, nasilja i kontroverzi

Pregled najpoznatijih autoritarnih lidera koji su obilježili 20. stoljeće

Kim Il-sung i Francisko Franko. AP Photo

30.8.2023

U toku 20. stoljeća, svijet je svjedočio usponu i padu nekih od najkontroverznijih figura u povijesti. Diktatori su se uzdigli na vlasti širom svijeta, ostavljajući trajan utjecaj na svoje društvo i svjetske događaje. Njihove vlasti obilježene su represijom, nasiljem i kršenjem ljudskih prava, ostavljajući dubok trag koji se i danas osjeća.

Adolf Hitler - Nacistička Njemačka

Najpoznatiji diktator 20. stoljeća bez sumnje je Adolf Hitler. Njegova vlast nad Njemačkom od 1933. do 1945. godine označena je Drugim svjetskim ratom i holokaustom. Hitlerova nacistička ideologija promovirala je rasizam i nacionalizam, a rezultirala je smrću miliona ljudi. Njegova vlast izazvala je neizmjerne patnje i ostavila svijet u šoku i zgražanju.

Adolf Hitler 1936. godine. AP Photo

Kim Il-sung - Sjeverna Koreja

Bio je osnivač Sjeverne Koreje i jedan od najdugovječnijih lidera (1948.-1994.). Njegova vlast karakterizirala se totalitarnom kontrolom, kultom ličnosti i izolacijom Sjeverne Koreje od ostatka svijeta. Kim Il-sungova vlast ostavila je značajan utjecaj na političku i društvenu dinamiku regije.

Kim Il-sung. AP Photo

Mao Cedung - Narodna Republika Kina

U Aziji je Mao Cedung vladao Kinom kao osnivač Narodne Republike Kine od 1949. do 1976. godine. Njegove politike poput Velikog skoka naprijed i Kulturne revolucije uzrokovale su ekonomske katastrofe i gubitak miliona života. Mao je ostavio trajan utjecaj na kinesko društvo, ali i podijeljeno nasljeđe.

Mao Cedung. AP Photo, File

Benito Musolini - Fašistička Italija

U Evropi, Benito Musolini postao je sinonim za fašizam. Njegova vlast u Italiji (1922.-1943.) donijela je represiju i autoritarnu kontrolu. Musolini je bio saveznik Hitlera tokom Drugog svjetskog rata te je njegova vlast doživjela poraz i svrgavanje.

Benito Musolini. AP Photo

Francisco Franko - Španija

Španija je pod vodstvom Francisca Franka doživjela dugotrajni period autoritarnog režima nakon građanskog rata. Njegova vlast (1939.-1975.) obilježena je represijom, zabranom političkih stranaka i gušenjem autonomije regija.

Francisko Franko. AP Photo, FILE

Navedeni diktatori samo su neki od onih koji su obilježili 20. stoljeće svojim vlastima. Njihove odluke i postupci ostavili su neizbrisiv trag na svjetsku historiju i podsjećaju nas na važnost demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona. Kroz suočavanje s njihovim nasljeđem, svijet se trudi spriječiti ponavljanje takvih tamnih epizoda u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.