HISTORIČAR

Hrvoje Klasić o "Mein Kampfu": Ova knjiga je na zlokoban način najavila užas koji će zahvatiti čovječanstvo

Ono zbog čega se Mein Kampf smatralo biblijom nacizma Hitlerovi su stavovi o rasizmu, antisemitizmu i njemačkom životnom prostoru

Hrvoje Klasić. Davor Puklavec / PIXSELL

S. S.

19.7.2023

U novoj epizodi serijala portala Net.hr XX. stoljeće by Hrvoje Klasić, historičar se osvrnuo na Hitlerovu knjigu Mein Kampf.

-Malo je djela koja su na tako zlokoban način najavila užas i katastrofu koji će zahvatiti čovječanstvo kao knjiga Mein Kampf, odnosno Moja borba. Autor knjige, prvi put objavljene 18. septembra 1925., bio je vođa njemačke nacionalsocijalističke stranke Adolf Hitler. Hitler je knjigu počeo pisati u zatvoru u kojem je završio nakon neuspjelog pokušaja državnog udara iz 1923.

Mein Kampf je kombinacija Hitlerove autobiografije i njegovih političkih i ideoloških pogleda na budućnost Njemačke, ali i ostatka svijeta. Na samom početku on govori o djetinjstvu, sudjelovanju u Prvom svjetskom ratu, te o sramotnim mirovnim uslovima koji su Njemačkoj nametnuti po završetku rata.

Biblija nacizma

Ono zbog čega se Mein Kampf smatralo biblijom nacizma Hitlerovi su stavovi o rasizmu, antisemitizmu i njemačkom životnom prostoru. Otvoreno i konkretno Hitler piše o nadmoćnoj germanskoj, odnosno arijevskoj rasi. Posebnu mržnju pokazuje prema Židovima koje smatra glavnim krivcima za sve njemačke probleme, pa ih zbog toga na svaki način treba ukloniti iz njemačkog društva. Netrpeljivost Hitler izražava i prema demokratiji, te naročito komunizmu. Opstanak njemačkog naroda smatrao je mogućim jedino širenjem životnog prostora na istok Evrope, gdje su živjeli, po njegovom mišljenju, rasno i civilizacijski inferiorni slavenski narodi. Neće proći dugo da Adolf Hitler s napisanih riječi prijeđe na djela.

A posljedice tih djela su poznate – najveći i najtragičniji vojni sukob u svjetskoj historiji i najveći masovni zločin nad civilnim stanovništvom u historiji ljudskog roda, odnosno istrebljenje 6 miliona evropskih Židova. Hitler je smatrao da bi se knjiga trebala zvati „Četiri i pol godine borbe protiv laži, gluposti i kukavičluka“, ali je pristao na sugestiju izdavača da skrati naslov u „Moja borba“.

Po izlasku, knjiga se nije odmah prodavala u velikom tiražu, ali prodaja počinje rasti kako je rastao ugled i utjecaj nacista u društvu. Od 1925. do 1932. prodano je ukupno 230.000 primjeraka, a samo u 1933., godini kada nacisti preuzimaju vlast u Njemačkoj, Mein Kampf je prodan u 850.000 primjeraka. Do 1944. prodano je ukupno preko 10 miliona primjeraka. Tome je svakako doprinijela i agresivna državna propaganda koja je insistirala da sve javne ustanove, škole, tvornice, vojarne i bolnice moraju kupiti djelo koje je napisao Führer Trećeg Reicha. Čak su tiskana i posebna izdanja za vjenčanja koja je država dijelila mladencima kao svadbeni poklon.

Prva objava nakon rata

Kao vlasnik autorskih prava, a uzevši u obzir tantijeme od prodanih primjeraka, Adolf Hitler uskoro je postao milioner. Mein Kampf nije bio jedina knjiga koju je napisao Adolf Hitler. Godine 1928. napisao je još jednu, uglavnom o vanjskoj politici, ali ju nikada nije objavio. Javnosti je postala poznata tek 1958. kada je rukopis slučajno pronađen među milionima stranica nacističkih dokumenata koje je američka vojska zaplijenila u Njemačkoj.

Nakon Drugog svjetskog rata saveznici su zabranili daljnja objavljivanja i prodaju Mein Kampfa po Njemačkoj, a s obzirom na smrt autora vlasnička prava prenijeta su na njemačku Saveznu državu Bavarsku, jer je u Minhenu Hitler imao službeno mjesto prebivališta. Ta prava Bavarska je izgubila 2015. jer po njemačkom zakonu prava vlasništva na tiskana djela ističu 70 godina nakon smrti autora.

Tako je 2016., prvi put nakon Hitlerove smrti, u Njemačkoj objavljen Mein Kampf, ali ovaj put uz opsežne komentare njemačkih historičara. Knjiga je uskoro postala best-seller, ali je prema istraživanjima u daleko većem broju kupuju nastavnici i ljubitelji historije nego ekstremni desničari i neonacisti, zaključio je Klasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.