KONGRES AKP-A

Erdoan otpilio Bakira i prigrlio Dodika

Sav besmisao Izetbegovićeve politike najbolje se ogolio u subotu, kada je Erdoan ugostio predsjednika RS, dok Izetbegovića nije bilo ni na vidiku

Erdoan i Dodik: Dobra saradnja. Ured predsjednika Turske

Danijal Hadzovic

10.10.2023

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u nedjelju se susreo s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan). Dodik je jedini političar iz Bosne i Hercegovine, uz Željku Cvijanović, koji je prisustvovao Kongresu vladajuće Erdoanove AK Partije.

Samoubilačka politika

Zanimljivo, na Kongresu nije bilo niti jednog bošnjačkog političara. I dok se izostanak predstavnika neke od stranaka trojke može i razumjeti, kako zbog ideološke nepodudarnosti tako i snažnog zaokreta koji su nove bošnjačke vlasti u vanjskoj politici napravile prema Zapadu i zapadnim partnerima, dotle je mnoge iznenadila činjenica da na Kongresu nije bilo Bakira Izetbegovića niti predstavnika SDA.

A teško je naći snažniji primjer podaništva jednog političara prema drugom od onoga koji je Izetbegović posljednjih godina iskazivao prema turskom predsjedniku. Tako je još 2012. Izetbegović, tada kao član Predsjedništva BiH, kazao da je Erdoan „lider svih muslimana“. Da je Erdoan njegov lider, Izetbegović je ponovio kao član Predsjedništva 2018. godine, na predizbornom skupu u Zetri koji je turski lider organizirao za tursku dijasporu, što je nezabilježen primjer ponižavanja jedne države od njenog čelnika.

Iste godine Izetbegović će iskoristiti susret s tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da se svađa s njom zbog Erdoana i činjenice da ga je ugostio u Sarajevu na predizbornom skupu, što je Njemačka prethodno zabranila.

Naravno, to podaništvo nije prošlo bez naplate. Ovo Izetbegovićevo podređivanje AKP-u pratile su godine zahlađenja u odnosu zapadnih država prema BiH, prije svega Bošnjacima, čiji su lideri postali nedobrodošli za stolovima zapadnih čelnika, te potpunog zastoja na putu EU integracija. Ipak, s izuzetkom instaliranja turskih medija i univerziteta, Bošnjaci su od te saradnje, s druge strane, imali malo koristi, što samo pokazuje kratkovidnost i besmislenost Izetbegovićevih politika.

 Pozicija moći

Sav besmisao te politike najbolje se ogolio u subotu, kada je Erdoan ugostio Dodika, dok Bakira nije bilo ni na vidiku. S druge strane, Dodik je i dalje na poziciji moći, a činjenica da se nalazi na crnoj listi SAD i Velike Britanije te pod tihim sankcijama EU Erdoanu, koji ne slijedi zapadni pravac, pruža savršenu priliku da preko njega nastavi održavati utjecaj i ostvarivati interese u BiH i na prostoru zapadnog Balkana.

Amanet prije svega

Naravno, u politici ne postoje vječne ljubavi, samo vječni interesi, te Turska racionalno slijedi svoje. I upravo u tome jeste tragedija politike SDA, jer su Bošnjake godinama vodili oni koji su se, umjesto racionalnog samointeresa za BiH i bošnjački narod, vodili logikom podređivanja Bošnjaka interesima zamišljenog ummeta, u kojem nas, tobože, čuvaju velike vođe kojima smo ostavljeni u amanet.

Kao iskusan državnik, Erdoan, prije svega, vodi računa o interesima Turske, a u tom smislu mu je jasno da je Izetbegoviću istekao rok trajanja, tj. da od njega, poraženog, kompromitiranog i s kadrovima koji su zvijezde optuženičkih klupa, teško da ikakve koristi više može imati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.