PREDSJEDNIK RS

Dodik: Zbog Marfijevih akcija RS ima probleme s internetom

Šteta što nije odgovorio i na dilemu da li on stoji iza skorašnjih hakerskih napada na institucije, rekao je

Milorad Dodik. Avaz

N. H.

14.1.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik ne prestaje govoriti o Majklu Marfiju (Michael Murphy), ambasadoru SAD-a u našoj zemlji, kazavši da je "sve što je antidejtonsko u BiH nametnuo dio međunarodne zajednice na čelu s američkim ambasadorom". 

- Drago mi je što je iskren u dijelu kada govori o sankcionisanju onih koji neće da se povinuju njegovim zahtjevima, pa smo tako, između ostalog, saznali da RS ima probleme s internetom zbog akcija Majkla Marfija. Šteta što nije odgovorio i na dilemu da li on stoji iza skorašnjih hakerskih napada na institucije Srpske - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je dodao da u Ustavu piše da se predsjednik manjeg bh. entiteta bira na direktnim izborima od punoljetnih birača, te da je i on tako biran. 

- Međutim, Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisuje da se visoki predstavnik u BiH bira na prijedlog strana u Vijeću sigurnosti UN-a. Možda Marfi može da izlobira i izjave u State departmentu protiv mene, čak i orden od svog predsjednika, ali ne može da izlobira odluku Vijeća sigurnosti UN-a po pitanju svog pulena Kristijana Šmita (Christian Schmidt) - rekao je Dodik.

Potom se osvrnuo i na rakciju američkog ambasadora povodom obilježavanja neustavnog dana RS. 

- Marfi kaže da građani BiH očekuju da se ustanovi krivična odgovornost za obilježavanje Dana Republike (neustavni dan RS, op.a.). Građani RS su taj dan slavili u svojim domovima i na ulicama Srpske, da li u te građane o kojima Marfi govori on računa i one što su slavili - upitao je Dodik.

Poručio je i da će praksa obilježavanja ovog dana biti nastavljena.

- Iskoristio bih ovu priliku da mu zahvalim što se potrudio da preletima preko neba RS američka avijacija uveliča proslavu 9. januara - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.