PONOVO IH VRIJEĐAO

Dodik: Marfi i Šmit ne mogu u RS provesti ono što rade u FBiH

Vlast u RS vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rješenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi RS, rekao je

Milorad Dodik. N. Šaljić

S. S.

31.1.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik je kazao "Ambasada SAD i njen ambasador nisu ovlašteni da u ime BiH i njenih naroda pregovaraju i dogovaraju bilo kakva rješenja." 

- Njihovo uplitanje u rad pravosudnog sistema, kao i njihova uloga u političkim procesima su očigledni. Bez ikakve zadrške daju upute pravosudnim institucijama kako će obavljati svoj posao. I iz Brisela posljednjih mjeseci čuli smo razne kontradiktornosti. Jedan dan su izražavali podršku jednom rješenju, da bi drugog dana kritikovali isto. Nismo spremni da dopustimo da Marfi, koji je navodno američki ambasador, u naše ime vodi procese i preko nekog Šmita donosi odluke koje jedino mogu donijeti izabrani predstavnici naroda.

Briselska administracija treba da pokaže da je istina da želi suverenu BiH i da prestane da slijedi suludu Marfijevu priču. Nismo spremni dopustiti da se neko igra s nama i eksperimentiše s pravom, zakonima i Ustavom. Dejtonski sporazum je činjenica koju niko ne može osporiti ili oblikovati onako kako bi to želio. Druge zemlje neka u svojoj kući raspakuju i oblikuju zakone, pravo i pravdu. BiH je rekla sve što je imala. Dolazi neko novo vrijeme i pitanje je dana kada ćemo gledati neku novu međunarodnu politiku.

Marfi i smutljivci slični njemu, koji su se upustili u kriminalne aktivnosti sa Šmitom, ne mogu ovdje provesti ono što rade u Federaciji. Vlast u RS vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rješenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi RS. Mogu da šalju koga hoće, ali to neće riješiti nijedan problem u BiH. Politika miješanja u unutrašnja pitanja zemlje koja bi trebalo da bude suverena je neprijateljska i njihova podrška rješenjima kojima se staje na stranu jednog naroda vodi destabilizaciji ne samo BiH, nego i cijelog regiona - naveo je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.