DŽOANA I OBRAJAN

Visoki zvaničnici SAD i NATO-a danas u Sarajevu

Ovo su još dvije posjete u nizu zvaničnika kojima se želi izraziti jasna podrška BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu

Džoana i Obrajan. NATO - AP Photo/Boris Grdanoski

Nerma Ajnadžić

1.2.2024

Visoki zvaničnici SAD i NATO-a danas stižu u Sarajevo. Iz SAD dolazi Džejms Obrajan (James O’Brien), pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) koji je zadužen za evropska i euroazijska pitanja. Također, stiže visoka delegacija NATO-a, s Mirčeom Džoanom (Mircea Geoana) na čelu, zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, zajedno s članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koji čine ambasadori država članica Alijanse.

Mirčea i članovi NAC-a sastat će se s članovima Predsjedništva BiH u 12 sati, a potom i s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto u 14.15 sati. Planirano je da se sastanu i s članovima Kolegija Parlamentarne skupštine BiH, kao i, između ostalog, sa šeficom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom Mekgaha (McGaha), komandantom snaga EU u BiH generalmajorom Laslom Sticom (Laszlo Sticz), visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Obrajan će se s članovima Predsjedništva BiH sastati u petak, 2. februara, a taj dan će na Fakultetu političkih nauka (FPN) govoriti o temi „Odnosi SAD-BiH“.

Ovo su još dvije posjete u nizu zvaničnika kojima se želi izraziti jasna podrška BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, ali i putu ka EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.