BH. BAŠTINA

Počitelj: Grad od kamena

Iznad jednog od najljepših srednjovjekovnih gradova u BiH dominira Počiteljska tvrđava, odnosno Gavrankapetanova kula

Počitelj. capljinka.ba

25.2.2024

Počitelj, jedan od najljepših srednjovjekovnih bosanskohercegovačkih gradova, smjestio se uz lijevu obalu rijeke Neretve nadomak Čapljine. Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Ljepota ovog, kako ga je naš književnik Ivo Andrić nazvao, „Grada od kamena“ nijednog prolaznika, bilo da ide prema moru ili nekoj drugoj južnoj destinaciji, ne ostavlja ravnodušnim. Stoga vrlo često i ako nisu planirali, mnogi svrate u obilazak i na kaficu u ovaj čarobni gradić, u kojem svaka građevina, ali i porodica ima svoju priču. 

Počiteljska tvrđava. wikipedia.org

Porijeklo imena

O porijeklu imena Počitelj postoje različita mišljenja i stručnjaka i javnosti, pa ni danas sa sigurnošću ne možemo reći koje je tačno. Dok jedni smatraju da je ime Počitelj izvedeno od glagola počivati, drugi tvrde da su ga uslovili učeni ljudi „poštovana gospoda“.

Prema trećima, porijeklo imena se treba tražiti u mađarskom „čitelj“ ili italijanskom „cittadela“ izrazu za grad, odnosno utvrđenje, a četvrti da je od glagola „čitati“. Svaka od navedenih tvrdnji ima smisla, ali polemike o imenu ovog bajkovitog gradića vode se i danas, a vjerovatno će i u budućnosti biti izazov za mnoge historičare.

Pretpostavlja se da je Počitelj izgradio bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić 1383. godine, a prvi put je spomenut u povelji kralja Alfonsa V Aragonskog za hercega Stjepana Vukčića Kosaču 1444. (Posichell, Vdobranah castello con lo contato) kao sjedište župe Dubrava.

Pogranični centar

Prije dolaska Osmanlija, s ciljem odbrane grada, ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin, zajedno s lokalnim plemstvom, utvrdio je Počitelj uz novčanu podršku Dubrovačke republike. Uprkos tome, Osmanlije, predvođene Hamza-begom Obrenovićem, osvajaju Počitelj 1471. godine, koji je tada postao sjedište Kapetanije, a od 1475. gradom je upravljao dizdar.

Godine 1694., kada je Mletačka republika osvojila Gabelu, koja je do tada bila pogranični centar, ulogu novog pograničnog centra preuzeo je Počitelj i zadržao je do 19. vijeka.

Danas u Počitelju žive uglavnom stariji stanovnici, koji su većinom potomci prvih stanovnika ovog srednjovjekovnog grada, a među njima su i potomci porodice Dizdar koja je prije pet vijekova zasnovana unutar njegovih zidina, čiji su preci bili zapovjednici grada.

Hadži Alijina džamija. capljinka.ba

Fascinantne građevine

Iznad ovog historijskog naselja dominira Počiteljska tvrđava, odnosno Gavrankapetanova kula, koja je štitila ulaz u dolinu donje Neretve na putu iz Drijeva prema Bišću. Tvrđavu čine najstarije srednjovjekovno jezgro, odnosno toranj s malim unutrašnjim dvorištem – donjonom, izgrađen krajem 14. vijeka, bedemi, te okolni dodaci i pojačanja građeni do druge polovine 15. vijeka.

Hadži Alijina džamija je još jedan dominantan počiteljski objekt, a predstavlja jedno od najuspješnijih ostvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija. Izgrađena je 1562. godine, a na natpisu iznad ulaza u džamiju stoji da ju je podigao Hadži Alija. Džamiju je 1664. godine popravio Šišman Ibrahim-paša, te je od tada ova džamija u narodu poznata i po imenu Šišman Ibrahim-pašina.

Hercegovačka sahat-kula

Uz džamiju su tada izgrađeni i mnogi objekti koji su bili veoma značajni za društveni razvoj grada, poput Šišman Ibrahin-pašine medrese, odnosno vjerske škole, koju i danas krase originalne bakarne kupole. Hamam je izgrađen prije 1664., a Šišman Ibrahim-pašin han 1665. godine.

Sahat-kula, izgrađena također tih godina, tipična je hercegovačka sahat-kula nastala pod utjecajem mediteransko-dalmatinske arhitekture.

Gavrankapetanovića kuća je također počiteljski objekt vrijedan spomena. Sagrađena je između 16. i 17. vijeka, a 1964. godine pretvorena u umjetničku koloniju, pa je jedna od prvih likovnih kolonija na prostoru jugoistočne Evrope.

„Trešnjeva nedjelja“

U Počitelju se svake godine, prvog vikenda u junu, održava manifestacija „Trešnjeva nedjelja“, koju organizira Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Ova manifestacija godinama privlači umjetnike i ljubitelje likovnih, scenskih i muzičkih umjetnosti iz cijele Bosne i Hercegovine, te oplemenjuje i uljepšava svakodnevicu ovog znamenitog i atraktivnog “Kamenog dragulja”, kako su pjesnici nazivali Počitelj. U programu manifestacije učestvuju i poznati bh. muzičari, a također se poslužuju počiteljske trešnje, jagode, domaći sokovi, likeri i vina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.