VIJEĆE MINISTARA

Usvojen program ekonomskih reformi BiH do 2026. godine

Radi se o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Anadolija

Anadolija

28.2.2024

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u novom tekstu Program ekonomskih reformi (PER) Bosne i Hercegovine 2024. - 2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obveza Bosne i Hercegovine na europskom putu, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi Anadolu.

- Radi se o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju Bosne i Hercegovine sa zemljama EU-a i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove - istakli su iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dodavši:

- Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju gospodarstva i unapređenje poslovnog okružja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih poduzeća, uspostavu uvjeta za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduvjeta za digitalnu transformaciju. Istodobno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja. Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora - sustavu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti gospodarstva već i sveukupnoj kvaliteti života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.