ALFA TV

ALFA INFO za 28. februar

Ne propustite aktuelne teme koje su obilježile dan

ALFA INFO. Alfa TV

Alfa TV

28.2.2024

ALFA INFO i večeras donosi aktuelne vijesti iz Bosne i Hercegovine, regije ali i svijeta.

Sastanak koalicije na državnom nivou nije urodio plodom. Na sastanku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića, te lidera stranaka trojke; SDP-a Nermina Nikšića, Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Naše stranke Edina Forte u Mostaru nije došlo do dogovora kada je riječ o tri zakona ključna za otvaranje bh. pristupnih pregovor s Europskom unijom - o izborima, o sukobu interesa i sudovima BiH.

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano pripremno ročište sudskog postupka po tužbi Sebije Izetbegović, smijenjene direktorice KCUS-a, protiv Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Podsjećamo, Izetbegović traži da se poništi odluka o oduzimanju titule magistra medicinskih nauka. Advokat Univerziteta Enver Smajkan kazao je da je ročište odloženo i da će biti održano u martu ili u aprilu. Smajkan tvrdi da Izetbegović ponovo nije dostavila dokaze o položenim ispitima.

Predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD) rekao je da je pitanje Javnog servisa BHRT unutrašnje pitanje BiH te da ne vidi nijedan smislen razlog zašto pojedini stranci treba da se miješaju u to:

- Ali znajući da se u toj skupini nalaze smutljivci poput Marfija, britanskog ambasadora, i lažnog Šmita, onda je jasno da se pokušavaju miješati u sve. Ako mogu, neka oni riješe probleme na BHRT-u, koji je iskrojen pod pritiskom i pravilima koje su ranije kreirali njihovi prethodnici. BHRT nije ni formiran kao rezultat unutrašnjeg dogovora Republike Srpske i Federacije. Zato bi bilo korektno da se bar ne oglašavaju jer nas upravo njihovo saopštenje udaljava od mogućnosti da nađemo rješenje - naveo je Dodik.

Privremeni Upravni odbor KCUS-a održao je 6. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrao informaciju Federalnog ministarstva zdravstva kojom se uskraćuje saglasnost Ismetu Gavrankapetanoviću za imenovanje na čelo KCUS-a. Kako su naveli, oni ostaju kod stajališta da je na osnovu zakonitog provednog konkursa koji je provela posebna komisija, a čiji izvještaj o radu je usvojio Privremeni upravni odbor, donesena pravična i zakonita odluka kojom je prvorangirani kandidat Ismet Gavrankapetanović predložen za direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH. Dodaju da su razmatrali pristigle akte Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih, te iz istih zaključili da predloženi kandidat ispunjava sve uslove javnog konkursa.

Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, nastavlja kvalifikacioni ciklus za odlazak na Evropsko prvenstvo. Seniorke selekcije Bosne i Hercegovine žele večeras u Cazinu, upisati prvu pobjedu u kvalfikacijama, a protivnice će biti rukometašice Grčke.

Sutra nas u BiH očekuje pretežno oblačno vrijeme.

Ukoliko ste propustili večerašnji ALFA INFO, pogledajte link ispod:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.