SJEĆANJE NA 6. APRIL

Dan Grada: Sarajevo prošlo golgotu, ali nije se dalo

Za vrijeme opsade prosječno je padalo 329 granata dnevno na Sarajevo

Najduža opsada glavnog grada u modernoj historiji. Društvene mreže

Nerma Ajnadžić

6.4.2024

Danas Sarajevo, ali i BiH, slavi Dan Grada Sarajeva - 6. april. To je najznačajniji datum u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine. 

Šestog aprila 1945. godine, "zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota - Srba, Muslimana i Hrvata", oslobođeno je Sarajevo.

Na ovaj isti dan, 6. aprila 1992. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. Te godine započela je opsada grada od bivše Jugoslovenske narodne armije, Vojske Republike Srpske i srpskih paravojnih formacija, koja je trajala 44 mjeseca.

Za četiri godine opsade ubijen je 11.541 civil, od kojih 1.601 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i privrednih objekata i saobraćajnica, je neprocjenjiva.

Također, 6. aprila 1992. godine, tadašnja Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Potom su to učinile i Sjedinjene Američke Države. Nažalost, dok se zastava sa ljiljanima vijorila ispred zgrade UN-a u Njujorku, srpske snage granatirale su stari dio grada i otpočele najdužu blokadu jednog grada u historiji ratovanja, olimpijskog grada Sarajeva.

Za vrijeme opsade prosječno je padalo 329 granata dnevno na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata uknjižen je 22. jula 1993. godine.

Grad je ostao bez struje, grijanja, vode, lijekova i ostalih medicinskih potrepština. Međutim, tokom ovog vremena, neprijateljske snage nisu bile u mogućnosti da pokore grad, zahvaljujući herojskoj odbrani Sarajeva, ponajviše Armije Republike Bosne i Hercegovine. Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i perioda stabilizacije države i grada, bosanskohercegovačka vlast je odredila 29. februar 1996. kao službeni datum prestanka opsade grada na Miljacki.

Nakon rata se ponovo izdigao iz pepela i vratio na stare staze mjesta u kojem se isprepliću različite religije i kulture. Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu historiju, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.

Iako je 1. februar zvanični datum rođendana Sarajeva, među rajom se kaže da je i 6. april drugi rođendan glavnog grada BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.