SKANDALOZAN ČIN

Smajić o odavanju počasti ratnom zločincu Mladiću: Učešće dužnosnika OSBiH u glorificiranju takve ličnosti je uvreda za žrtve

To je poruka da žele nastaviti politiku koju su trasirali upravo ratni zločinaci kojima su se poklonili

Smajić o odavanju počasti rantom zločincu. Facebook

N. Aj.

16.5.2024

"Ponašanje zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandra Goganovića i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnika Gojka Kneževića koji su odali počast pred spomenikom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Kalinoviku, predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin, kršenje vladavine prava i nepoštivanje presuda međunarodnih sudova", naveo je na Facebooku Džemal Smajić, delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamenta BiH.

- Učešće dužnosnika OSBiH u glorificiranju takve ličnosti je uvreda za žrtve, ali i poruka da žele nastaviti politiku koju su trasirali upravo ratni zločinaci kojima su se poklonili. Takvim osobama moramo onemogućiti obnašanje rukovodećih funkcija u BiH i morali bi biti pod hitno smijenjeni - napisao je Smajić.

Pozvao je nadležne da to odmah i bez odlaganja i urade. Očekuje da Tužilaštvo BiH odlučno krene u obračun sa svim snagama koje veličaju počinioce genocida.

- Podsjetit ću da je Knežević prije samo nekoliko mjeseci uprkos presudama Ustavnog suda BiH učestvovao na svečanoj akademiji koja je bila upriličena povodom proslave 9. januara, neustavnog dana RS. Do danas Tužilaštvo BiH, iako su protiv njega podnesene prijave, nije ništa poduzelo. Krajnje je vrijeme da bude procesuiran - naveo je Smajić.

Poraznim smatra što je provokacija došla nekoliko dana pred glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

- Umjesto da Srbija koja proizvodi ovakvo stanje podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, njen predsjednik sa svojim beogradskim režimom stavlja srpskom narodu na leđa kolektivnu odgovornost - zaključio je Smajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.