O POSLJEDNJIM DEŠAVANJIMA

Ahmetović za "Avaz": Pozivam političke lidere da u Srebrenici pokažemo jedinstvo ili će svake godine biti sve teže

Srebrenica nije političko pitanje, ona je pitanje našeg morala i svijesti prema gradu u kojem je počinjen genocid

Sadik Ahmetović. Facebook

5.6.2024

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji je iz Srebrenice, prokomentarisao je posljednja dešavanja u ovom gradu.

On je kazao da u trenutnim regionalnim, pa i svjetskim, geopolitičkim okolnostima Bošnjacima prijeti potpuni politički nestanak. 

- Svojim unutrašnjim podjelama, sitnim interesima i fragmentiranjima, ubrzavamo taj proces. Ovo je jedan od onih historijskih momenata u kojima svi moramo svoje partikulatne interese ostaviti po strani. Samo tako možemo pokušati spasiti ono što se spasiti moze i ostati narod koji se konačno pita u svojoj zemlji. Srebrenica u ovom kontekstu mora biti primjer zajednickog djelovanja za opće dobro, a ne slika onoga kakvi ne smijemo biti. Nastavimo li s unutarnjim podjelama, svake godine će biti sve teže i sve gore. To srebreničke žrtve ne zaslužuju, to nije ponašanje dostojno šehidske krvi - rekao je Ahmetovićza portal "Avaza".

Dodao je da se treba pokazati zrelost i svijest, izaći iz stanja žrtve na koju se sažaljevaju i koja svijetu koristi kao sitniš za potkusurivanje.

- I transformišimo se u poziciju viteštva i herojstvo. A danas se herojstvo pokazuje snagom povezivanja I okupljanja. Vrijeme nam neumitno curi. Pozivam političke lidere u Srebrenici, kao i njihove šefove u Sarajevu, da svi smognemo snage i u Srebrenici pokažemo jedinstvo, Srebrenica nije političko pitanje, ona je pitanje našeg morala i svijesti prema gradu u kojem je počinjen genocid, iz Srebrenice mora otići slika jedinstva. Ona mira biti vodilja našeg odnosa prema državi, ako tako ne postupimo mi smo izbore već izgubili - zaključio je Ahmetović za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.