PO SKRAĆENOM POSTUPKU

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prekršajima

Prekršajni nalog se može uručiti okrivljenom ličnim uručenjem ili uručenjem putem pošte

Vlada FBiH. Fena

FENA

5.6.2024

Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prekršajima, te ga uputila u parlamentarnu proceduru.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona po skraćenom postupku je provedba odluka koje je prošle godine, 26. juna i 22. juna, donio Ustavni sud BiH, te resorno federalno ministarstvo ističe da se ne radi o složenom i obimnom zakonu, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Naime, potrebno je dopuniti član 18. i izmijeniti članove 56. i 75. ovog zakona.

Dopunom se određuje da će se odredbe Zakona o krivičnom postupku FBiH pod nazivom ''Dostavljanje pismena'' mutatis mutandis primjenjivati u prekršajnom postupku.

Kako je obrazloženo u Prijedlogu zakona, izmjenom člana 56. propisuje se da se prekršajni nalog sastoji od originala i najmanje dvije kopije, pri čemu originalni primjerak zadržava ovlašteni organ u svojoj evidenciji, a dvije kopije se uručuju okrivljenom.

Prekršajni nalog se može uručiti okrivljenom ličnim uručenjem ili uručenjem putem pošte. Izmjenom člana 75. određuje se da će sud kopiju rješenja o prekršaju okrivljenom i ovlaštenom organu uručiti osobnim uručenjem ili putem pošte u roku od pet dana od dana donošenja rješenja o prekršaju.

Predloženo je i da ovaj zakon stupi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FbiH, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.