PAPRENE CIJENE

Deset dana godišnjeg odmora luksuz: Na Maldive za 5.500, kod komšija za 16.000 KM

Za neke će ljetovanje ostati nedostižno. Top-destinacije posljednjih nekoliko godina za građane BiH su svakako Turska i Egipat

Na Maldivima nude „all inclusive“ uslugu. Facebook

Nerma Ajnadžić

prije 6 dana

Deset dana ostalo je do kalendarskog početka ljeta, mada su temperature posljednjih dana u Bosni i Hercegovini nagovijestile da je ovo godišnje doba stiglo znatno ranije.

Mnogi ljetne odmore planiraju unaprijed, samim tim i odvajaju novac kako bi sebi i svojoj porodici mogli priuštiti nekoliko dana na morskim obalama. 

Ipak, za neke će ljetovanje i ove godine ostati nedostižno, jer su cijene, kao i svega ostalog, znatno skočile.

Boravak djece

Top-destinacije posljednjih nekoliko godina za građane BiH su svakako Turska i Egipat. Prema ponudama pojedinih turističkih agencija, za jednu osobu boravak u Hurgadi košta oko 1.950 KM. 

No, kada smo probali online izabrati više datuma za polazak i koliko bi koštalo za četveročlanu porodicu, ništa nije bilo na raspolaganju. Drugim riječima, aranžmani su već rasprodati.

Na internet-stranici druge agencije nude septembarsko putovanje u Egipat, Hurgadu, s nešto jeftinijom ponudom ako se uplati do 15. juna. Aranžman se odnosi na „all inclusive“ uslugu, kao i direktan let, a košta 1.119 KM po osobi. U zavisnosti od izabranog hotela, boravak za djecu do 14 godina je besplatan (u nekima je dobna granica 12, u drugima 13 godina) te je za njih potrebno uplatiti aviokartu koja, prema ponudi, košta 890 KM.

Jedna od plaža u Hurgadi. Facebook

Putovanje na daleke Maldive, otok Mafuši, par bi u oktobru koštalo 5.598 KM za deset dana.

U tu cijenu spada i avioprijevoz, ali istovremeno ne nude mogućnost da se povedu djeca, iz razloga što pojedini hoteli s kojima turistička agencija iz BiH sarađuje nude samo, zasad barem, dvokrevetne sobe. Ponuda za drugi hotel odnosi se na „all inclusive“ ugođaj, odnosno neograničenu konzumaciju hrane i pića, a za dvije osobe košta nevjerovatnih 8.760 KM, odnosno 4.380 KM po osobi.

Turska rasprodata

U istoj agenciji rasprodati su aranžmani za ljetovanje u Turskoj.

S druge strane, ako se pogledaju cijene ljetovanja u susjedstvu, odnosno Hrvatskoj, mnogi zaključe da je isplativije otići u, naprimjer, Egipat ili Tursku, pa čak i na egzotične Maldive.

Prema stranici „Booking.com“, ljetovanje u Dubrovniku četveročlana porodica platit će od 2.545 KM, preko 6.685 do nevjerovatnih 16.805 maraka za deset dana u julu! Bez uračunatih taksi.

"All inclusive" 13.765 KM

Slične cijene su i u Crnoj Gori. U julu cijena smještaja za četveročlanu porodicu varira od 1.900 KM s uključenim doručkom do oko 6.000 KM. 

U jednom od kompleksa u Ulcinju za devet noći i deset dana s „all inclusive“ uslugom porodica će morati izdvojiti 13.765 KM, bez taksi. Slična cijena, 13.048 KM, košta smještaj uz plažu, ali samo s doručkom.

U jednom mjestu u Splitsko-dalmatinskoj županiji nudi se smještaj u montažnoj kućici uz plažu, a 10 dana u julu porodica s malim djetetom i starijim tinejdžerom platit će 6.791 KM, plus takse od 196 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.