SARAJEVO

U zgradi "Goethe Instituta" osvanuo je uvrjedljiv natpis upućen pripadnicima LGBTIQ+ populacije

Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalificiralo kao kazneno djelo "povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina"

Goethe institut. Goethe institut

BIRN

prije 3 dana

Bh. povorka ponosa je sinoć, 13. juna, otvorila izložbu koja prikazuje stvarne uvrede, prijetnje i komentare mržnje u vidu osobnih poruka, postova i komentara upućenih LGBTIQ+ osobama, a djelatnike "Goethe Instituta" u Sarajevu dočekao je uvrjedljiv natpis jutros.

Aktivistica Lejla Huremović smatra da rušenje objekata i poruke koje ostavljaju nasilnici nisu nimalo bezazleni. Dodaje da tome svjedoči i prošlogodišnji napad u Banjoj Luci.

 - Ovakve poruke su jasan govor mržnje, ali i zločin iz mržnje usmjeren prema LGBTIQ+ osobama te se kao takve moraju ozbiljno shvatiti. Institucije, ali i društvo imaju odgovornost reagirati i zaustaviti nasilje, zauzeti jasnu stranu. U suprotnom, dio su kruga nasilja - zaključuje Huremović.

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo, potvrdila je za "Detektor" da su zaprimili dojavu u vezi s natpisom, nakon čega su policijski službenici izašli na teren i o slučaju obavijestili dežurnog tužitelja.

On je taj događaj okvalificirao kao kazneno djelo "povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina'”, rekao je Novalić i dodao da je istraga dovršena. Prema njenim riječima, sada će se raditi na pronalasku počinitelja ili počinitelja, te rasvjetljavanju ovog kaznenog djela.

Iz Organizacionog odbora bh. parade ponosa kako bi objasnili da izložba "Čestitamo, sram vas bilo!“ brutalno i eksplicitno razotkriva poruke mržnje, prijeteće i nasilne koje su dobivali u proteklih pet godina – kako putem svojih društvenih mreža, tako i putem privatnih profila.

 - A onda nas jutros opet dočekuju nasilne poruke i rušenje objekata. Od koga? Pa ti isti nasilnici koji će danas pisati prijetnje po internetu, a sutra po zidovima zgrada, dok će prekosutra te svoje namjere pokušati ostvariti fizičkim napadima na LGBTIQ+ osobe - navodi se u priopćenju bh. parade ponosa.

Pozvali su MUP KS da adekvatno i brzo radi na zaustavljanju i sprječavanju nastavka djelovanja ovih grupa, kao i sve druge nadležne institucije da se uključe u borbu protiv ovakvog nasilničkog ponašanja, te da javno reagiraju, osude i rade na prevencija nasilja.

 - Više ne toleriramo nijednu poruku mržnje, prijeteći komentar ili nasilničko ponašanje. Dosta je bilo - naglasili su te pozvali građane da sudjeluju u petom bh. povorka ponosa koja se održava 22. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.