GODIŠNJICA ZLOČINA

Zamjenica ministra za ljudska prava BiH Duška Jurišić u Višegradu: Miriti se ne može i ne treba sa zločincima

Poručila je da djeca treba da uče iz udžbenika, podsjetivši da ni mnoga djeca iz Sarajeva ne znaju šta se dogodilo u Pionirskoj ulici

Duška Jurišić. Avaz

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Teško je graditi povjerenje u gradu u kojem se negiraju zločini poput ovoga i u kojem se glorificiraju ratni zločinci kao što je Ratko Mladić i drugi, kazala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić tokom današnjeg obilježavanja 32 godišnjice zločina u Pionirskoj ulici u Višegradu. 

Obraćajući se porodicama žrtava ispred objekta u kojem je zapaljeno više od 70 civila, Jurišić je naglasila da je za povjerenje najprije potrebno pomirenje.

- Miriti se ne može i ne treba sa zločincima. Pomirenje je neophodno, ali prije toga potrebno je prestati poricati i priznati ono što se dogodilo. Toj kulturi sjećanja, nažalost, ne doprinose politike u BiH. Imamo jednu politiku koja sjedi pored predsjednika Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koja uporno čini sve na negiranju zločina, uključujući i ovaj. I teško je s tim. Imati pola, a ne cijelu državu. Zbog toga ovo spomen obilježje izgleda ovako, zbog toga nema spomen obilježja djeci ubijenoj u Prijedoru, kao i mnogih drugih spomen obilježja. Zbog toga kultura sjećanja danas ovisi od ovih žena i ja im se duboko klanjam i zahvaljujem Bakiri Hasečić – kazala je Jurišić.

Poručila je da djeca treba da uče iz udžbenika, podsjetivši da ni mnoga djeca iz Sarajeva ne znaju šta se dogodilo u Pionirskoj ulici.

- A kada je riječ o onim drugima, jasno i glasno vam želim poručiti – nismo svi isti i ja sam zato ovdje. Ja sam i vaš glas i biću to do kraja života – istakla je Jurišić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.