BIZNIS

Fahrudin Kesić: Vlasnik firme vrijedne 12 miliona funti

Biznismen iz Birmingema

N. ALIMAJSTOROVIĆ

16.3.2015

Fahrudin Kesić, 34-godišnji advokat iz Birmingema, istinski je primjer ostvarenja "američkog sna", samo na engleski način. Naime, 1992. godine u Koventri je došao s porodicom, startovali su od nule, teško radili, mnogo učili, tako da je on danas izuzetno poznat i cijenjen biznismen. 

Poslovni centar

Posjetili smo ga u njegovom poslovnom centru u „Jewellery Quarter“ u centru Birmingema, gdje samo rijetki mogu priuštiti sebi poslovnu zgradu. 

- Početkom 2008. godine u Birmingemu sam osnovao „Advantage Business Agency Ltd“. Ovlaštena je za obavljanje poslovnog, finansijskog i poreznog savjetovanja, revizije, poslovnog restrukturiranja, korporativnih finansija, forenzičkih usluga i svih pravnih usluga. Koncentrirani smo na zastupanje firmi i sada radimo s približno 300 stalnih klijenata. Tu su velike korporacije, banke, osiguravajuća društva... Oko 25 posto su veliki međunarodni klijenti - priča Kesić. 

Zapošljava više od 40 stručnjaka te sarađuje s nizom međunarodnih konsalting firmi, od Njujorka, Pariza do Sidneja. 

Ulaganje u znanje

- Naši stručnjaci imaju dugogodišnje iskustvo u ovim poslovima koje su stekli kroz program obuke i treninga po standardima najvećih međunarodnih konsalting kompanija. Svaki dan postavljamo nove standarde konstantnim usavršavanjem i praćenjem tehnologije te ulaganjem u znanje zaposlenika. Moj pristup biznisu odrazio se i na vrijednost firme, koja je procijenjena na nekih 12 miliona funti. S obzirom na to da sam počeo od nule, smatram to velikim uspjehom - kazao nam je uspješni Kesić.

Nije sve u parama 

- Ovo što radim sada je veoma naporno, teško i psihološki opterećenje preko svake granice. Finansijski gledajući, zarađujem lude pare, ali nije sve u parama. Prošao sam faze skupih auta, dizajnirane odjeće i tako tih gluposti - kaže Kesić. 

Stečeni kapital

Sada gleda gdje da investira stečeni kapital. Nešto će biti u njegov potfelj nekretninama i, naravno, nešto bi želio vratiti u BiH, vjerovatno u Kozarac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.