EKONOMIJA

Mijatović sa delegacijom turskih privrednika: Vrijeme da se privredna saradnja konačno konkretizira

Predstavljajući Udruženje, rekao je da je ono globalno, ima predstavništva u mnogim državama, te broji više od tri hiljade članica

Sa sastanka. Fena

FENA

16.5.2024

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa delegacijom privrednika iz Republike Turske. Ova delegacija predstavlja kompanije iz mnogih privrednih sektora i članice su Udruženja privrednika ASRIAD iz Sakarye.

Odnosi prijateljski

Ministar Mijatović izrazio je zadovoljstvo zbog iskazanog interesa privrednika iz Turske da dođu u našu zemlju. Istakao je da su odnosi dvije države tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja, što je, kako je naveo, dovoljan razlog da se i privredna saradnja konačno konkretizira.

Predsjednik Udruženja ASRIAD Ridvan Ulusal kazao je da se 28 predstavnika turskih kompanija nalazi u četverodnevnoj posjeti BiH s ciljem razvoja trgovinskih i ekonomskih odnosa, te da su planirani brojni poslovni susreti sa privrednicima BiH.

Predstavljajući Udruženje, rekao je da je ono globalno, ima predstavništva u mnogim državama, te broji više od tri hiljade članica iz različitih industrijskih oblasti, koje su proizvodno i izvozno orjentirane.

Mijatović, ističući podršku mogućnostima privredne saradnje, posebno je naglasio da se u Federaciji BiH velika pažnja posvećuje razvoju poslovnih zona u okviru kojih domaće kompanije ostvaruju značajne izvozne rezultate širom Evropske unije.

Dodao je da sve firme koje posluju u poslovnim zonama u FBiH imaju stalnu institucionalnu podršku Federalne vlade. Između ostalog, upoznao je goste i sa prilikama koje mogu pronaći u velikom rastu metalske i drvne industrije u FBiH, kao i da su u BiH prisutni i neki od najvećih prozvođača iz oblasti autoindustrije.

- Voljeli bismo da vidimo veće prisustvo turskih investicija i u Bosni i Hercegovini. Namjera ove Vlade Federacije BiH, koja godinu dana obavlja dužnost, jeste da pokušamo ponovo dovesti turske investitore ovdje i zato me raduje ovaj sastanak koji je prilika da otvorimo novu stranicu. Vi ćete se sami umrežiti s bosanskohercegovačim privrednicima, a naša uloga, kao Vlade, jeste da pomognemo da zajednički realizirate vaše projekte i tu stojimo na raspolaganju. Naš najjači adut jesu ljudi koji prave mostove saradnje, koji su ostvarili karijeru u Turskoj i u mogućnosti su da dovedu investitore. Zato želim da se ugodno osjećate u BiH, ostvarite kontakte i iskažete svoje interese i da konačno dođemo do konkretnih rezultata - kazao je ministar Mijatović.

Unaprijediti ekonomske odnose

Sagovornici su saglasni da vanjskotrgovinska razmjena između Turske i naše zemlje nije na zadovoljavajućem nivou, te da postoje veliki potencijali da se to značajno popravi. Predstavnici turskih privrednika potvrdili su opredjeljenje da se ekonomski odnosi unaprijede, te iskazali interes da ponovo dođu sa konkretnim projektima.

- Potpuno sam uvjeren da postoji interes turske strane da investira ovdje. S naše strane imate Vladu koja je spremna da to podrži. Prijateljstvo se podrazumijeva, ali u ovoj Vladi Federacije imate i partnere koji su spremni da realizuju konkretne projekte. Moj kabinet i Federalno ministarstvo stoje vam na raspolaganju - poručio je zamjenik federalnog premijera i ministar Mijatović, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.