SARAJEVO

Sanjinu Sefiću presuda 26. septembra

Iznošenjem završnih riječi odbrane Sanjina Sefića i njegovih pomagača danas završeno suđenje za tešku saobraćajnu nesreću

Sefić ranije u sudnici

Piše: Dž. BULBUL

12.9.2018

Iznošenjem završnih riječi odbrane Sanjina Sefića i njegovih pomagača dana je završeno suđenje za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su živote izgubile studentice Selma Agić i Edita Malkoč. Izricanje presude zakazano je za 26. septembar.

Neprecizan nalaz

„Kakva je bila istraga, takva je bila i završna riječ Tužilaštva“, ovim riječima Sefićev advokat Kerim Čelik započeo je svoje izlaganje. Kazao je kako se veći dio završne riječi Tužilaštva odnosio na nalaz saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, kojeg je Čelik nazvao nepreciznim. 

- Tužilaštvo je pogriješilo jer je kazalo kako je moj branjenik priznao djelo. On nije priznao djelo nego da se događaj desio. Također, značaj su dali kaznama za saobraćajne prekšaje, a nisu naveli da se u 90 % slučajeva radi o nesvezanom pojasu, pogrešnom parkiranju i tome slično - rekao je Čelik.

Priča za medije

Za advokaticu Adelu Duraković koja zastupa oštećene porodice kazao je kako je poznaje krivično pravo. Nakon toga je naglasio da nikada nije rekao kako su studentice bile pod dejstvom alkohola, te da je ta priča, kako je Čelik pojasnio, bila usmjerena samo za medije.

- Također nije tačno da je kritične noć Sefić otišao u kockarnicu da koca nego da telefonira. Željeli su ga predstaviti kao bezobzirnog trkača koji je pokosio dvije pješakinje prošavši kroz crveno svjetlo, a ono što se zaista dogodilo daleko je od onoga kako je to prikazano u optužnici. Sefić je doživio stravičan medijski linč - kazao je Čelik.

Stavovi advokata

Amir Hadžić, advokat Sauda Nišića, Rusmir Karkin, koji zastupa Amara Salihovića, Tarik Čingić, branilac Dine Alića i Safet Medošević, koji brani Saru Sefić, dali su slične završne riječi. Rekli su kako Tužilaštvo nije dokazalo da su nihovi branjenici počinili djela koja im se stavljaju na teret. Predložili su oslobađajuće presude. Optuženi su izjavili saučešće oštećenim porodicicama, a Salihović se još izvinio i rekao kako Saud Nišić nema nikakve s ovim slučajem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.