SUD BIH

Narkodiler Sead Tabaković bit će izručen Hrvatskoj

USKOK traži Tabakovića zbog pripadništva grupi koja se bavila međunarodnom trgovinom drogom

Tabaković uhapšen u Čapljini

Piše: B. C.

31.5.2019

Sud Bosne i Hercegovine je u postupku izručenja Seada Tabakovića, kojeg po međunarodnoj difuznoj potjernici potražuje NBC Zagreb, donio rješenje kojim su mu ukinute mjere zabrane i određen ekstradicioni pritvor.

Ovaj pritvor može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke Suda, ali najduže šest mjeseci do 29. oktobra ove godine.

Za Tabakovićem je Ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Republike Hrvatske (USKOK) raspisao potjernicu radi hapšenja i izručenja u tu zemlju, zbog sumnje da je kao član organizirane kriminalne grupe izvršio krivično djelu u vezi s neovlaštenim posjedovanjem, proizvodnjom i trgovinom nedozvoljenim drogama i supstancama zabranjenim u sportu.

Hapšenje Tabakovića u Čapljini uslijedilo je nakon što je krajem aprila uhapšen Damir Čilić, koji se sumnjiči da je pripadnik iste kriminalne grupe i kojem je Sud BiH odredio privremeni pritvor.

Prema pisanju hrvatskih medija, Damir Čilić te prvookrivljeni i drugookrivljeni Damir Čuma (41) i Viktor Mrvalj (39) bili su glavni organizatori nekoliko akcija krijumčarenja droge, a kriminalnu grupu činili su još Tomislav Brataljenović (42), Sead Tabaković (52), Mirko Brkić (39) i Dalibor Krijan (28).

Oni se terete da su u najmanje tri slučaja učestvovali u pokušajima međunarodnog krijumčarenja nedozvoljenih supstanci, ali su sve njihove akcije završile neuspjehom.

Viktor Mrvalj se tereti da je od početka decembra 2017. do sredine januara 2018. godine okupio i povezao u grupu Brateljenovića, Tabakovića i Čilića te više drugih osoba s područja Bosne i Hercegovine radi kupovine većih količina marihuane na području BiH i krijumčarenja u Njemačku radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu.

U prvoj akciji kupili su nešto više od 15 kilograma marihuane na području Čapljine, koju su namjeravali prevesti automobilom Škoda Fabia što ga je Mrvalj nabavio u Njemačkoj, pa su 15 paketa s više od 15 kilograma marihuane sakrili u prostor za rezervni točak i stražnji branik. Nije uspio otići dalje od graničnog prijelaza Slavonski Šamac, gdje su policajci i carinici pronašli skrivenu “travu”.

Ni druga akcija nije im uspjela. Za nju su, prema optužbi, Damir Čuma i Vikitor Mrvalj povezali Tabakovića, Čilića, Brkića i Krijana te više drugih osoba s područja BiH. Opet je trebalo nabaviti marihuanu i prevesti je u Njemačku radi preprodaje.

Marihuanu sakrili u rezervnu gumu. MUP HR

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.