NESRETNI SLUČAJEVI

Kada lovac postane lovina

Mi, lovci, često kažemo da puška i prazna ubija, a najčešći uzrok nesreća je nepažnja, kaže Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza RS

Trako (drugi zdesna): Borimo se s neodgovornim pojedincima. Avaz

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

26.5.2020

Almir Masleša (33), lovac iz Mostara kojeg je proteklog vikenda iz nehata ubio prijatelj M. Habul u gatačkim šumama, nedaleko od sela Fazlagića kule, samo je jedan u nizu koji je glavu izgubio tokom lova. Prema statističkim podacima, samo u Republici Srpskoj godišnje budu zabilježena najmanje dva slučaja, dok na teritoriju Bosne i Hercegovine zna biti i po sedam žrtava.


Opasna stvar

Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza RS, kaže da nema godine da ne nastrada neki lovac, ali kaže da se, ako se uzme u obzir broj lovaca, koji je iz godine u godinu sve veći, ne radi o zabrinjavajućim procentima. Ipak, i jedna žrtva, kako kaže Minić, golema je, jer se gotovo svi međusobno poznaju.

- Ja sam strastveni lovac, pa vam mogu reći da se samo 10 posto naših aktivnosti odnosi na lov, sve drugo je gradnja objekata, rad u lovištu, bavljenje strukom koja podrazumijeva lov, druženja... Dakle, u ovakvim tragedijama poremete se porodice, životi... Velika je to trauma. Znam jedan sličan slučaj od prije 25 godina, kada je prilikom lova patki lovac ubio prijatelja. Jednog nema, a drugi nikada više nije otišao u lov, niti izašao među ljude. Čak je imao zdravstvenih - psihičkih problema - pojašnjava Minić.

Minić: Nestručno rukovanje. Avaz

Ponašati se odgovornije

Minić je rekao da su ''lovci malo bitnija socijalna kategorija, jer im je država dala oružje i prirodno bogatstvo, odnosno resur - divljač da ga gaze“.

- Mi po difoltu treba da se ponašamo odgovornije. Lovci često kažu da puška ubija i kada je prazna. Oružje je vrlo opasna stvar. Međutim, najčešći uzrok nesreća, u 90 posto slučajeva, jeste nepažnja. Nestručno rukovanje ili alkohol, koji se često veže za nas, lovce, u drugom je planu - tvrdi Minić.

Naš sagovornik je na kraju apelirao na lovce da budu pažljivi, ne samo kada nose oružje već i kada se kreću, pogotovo jer od 15. maja kreće lov na srndaće.

Nositi oznake

- Moraju se nositi oznake - fluorescentni prsluci. Lovci, ali i planinari moraju se kretati određenim trasama puta, a ne da traže prečice, jer se lovcu od svakog šuma i pokretanja nekog grma može učiniti da je divljač i može doći do užasnih posljedica. I oni lovci koji su slabijeg imovnog stanja trebali bi kupiti bilo kakvu futrolu za pušku, što nalaže i zakon, te tako neće moći povući obarač rukom ili prstom, čak i ako je napunjena - zaključio je Minić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.