NA LICU MJESTA

Avazova patrola / Na "cesti smrti" sa zeničkim policajcima: "Ja sam kočio al' me ponijelo"

Jedan vozač isključen iz saobraćaja jer je pijan vozio

Piše: A. Kauković

30.8.2021

Cesta M-17 često je u medijima nazivana „crnom tačkom“ ili „putem smrti“ zbog velikog broja saobraćajnih nesreća sa smrtnom posljedicom ili teškim povredama. Tragedije se najčešće dešavaju tokom turističke sezone, kada je ova dionica veoma opterećena i podnosi veliku frekvenciju saobraćaja.

Velika brzina

Ekipa „Avaza“ jednu smjenu provela je s onima koji bukvalno bdiju nad ovom cestom zbog velikog pritiska javnosti, a to su pripadnici Policijske stanice Zenica - Centar. Njihove patrole su danonoćno prisutne na M-17, ali to, jednostavno, nije dovoljno da bi se sačuvali životi.

Kontrola vozača. Avaz

Nije dugo trebalo da se jave na prvi poziv - dogodio se udes, ali, na svu sreću, niko nije povrijeđen. Do sudara je došlo na uključenju na autoput A-1, u mjestu Brce.

Uzrok je, kažu nam policajci, najvjerovatnije, neprilagođena brzina, upravo ono na što oni danima upozoravaju. Uviđajem je utvrđena manja materijalna šteta, a mi smo patroliranje nastavili.

Upotreba alkohola, nepoštivanje znakova na putu, slabo osvjetljenje i kišno vrijeme, samo su neki od presudnih uzročnika saobraćajnih nesreća na koje su dodatno upozorili policajci.

Policajci imaju pune ruke posla. Avaz

-Svakodnevno kontroliramo saobraćaj širom grada, a pogotovo na M-17, gdje redovno provjeravamo teretna i putnička vozila - kaže nam Amir Kadrić i dodaje da ćemo prisustvovati redovnim kontrolama i alkotestiranjima vozača.

Teške posljedice

Uskoro su zaustavili jednog vozača koji alkotestiran.

- Gospodine, moramo Vas isključiti iz saobraćaja. Alkohol utječe na Vašu vožnju, nazovite taksi ili prijatelja da Vas odveze kući, razmislite o posljedicama koje mogu dovesti i Vaš i živote drugih učesnika u saobraćaju u opasnost - upozorio je Kadrić vozača.

Nakon što su ga isključili iz saobraćaja Kadrić nam je rekao da patrole i preventivno utječu na vozače, jer barem pred njima se neće usuditi da čine prekršaje.

- Našim redovnim prisustvom na magistralnom putu M-17 na propisanim pozicijama te s upaljenim rotacionim svjetlima preventivno djelujemo na učesnike u saobraćaju koji, kada vide policijsku patrolu, usporavaju te poštuju propise. Naprimjer, kad uočimo da je vozač pretjecao na punoj liniji, ili da pretječe kolonu vozila, odmah reagiramo, zaustavljamo ga i pišemo mu prekršajni nalog - kaže Kadrić.

 On je posebnu pažnju skrenuo svim vozačima da su brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, kao i korištenje mobitela tokom vožnje najveći uzročnici saobraćajnih nesreća.

Upozorenje mladima

- Poseban apel upućujemo mladim vozačima da poštuju ograničenje brzine, da ne voze pijani te da ne koriste mobilne telefone prilikom upravljanja motornim vozilima. Samo takvim pristupom ćemo povećati saobraćajnu kulturu vozača, kao i sigurnost na putevima - kazali su nam policajci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.