GLOBUS

Rusi ga likvidirali: Objavljene fotografije mjesta na kojem je ubijen vođa ISIL-a

Avaz.ba

16.6.2017

Aleksej Puškov objavilo je fotografije lokacije bombardovanja komandnog centra DAEŠ-a, gdje je vjerovatno likvidiran lider ISIL-a Abu Bakr el Bagdadi. Na objavljenim snimcima se vide tragovi bombardovanja mjesta gdje se održavao sastanak lidera terorista - javlja Sputnik.

Saopćeno je da su 28. maja avioni Su-34 Avijacijsko-kosmičkih snaga Rusije izveli napad na komandni centar militanata u okolini Rake, gdje su teroristi imali sastanak o izlasku iz grada kroz „južni koridor“.

Prema informacijama Ministarstva odbrane koje se provjeravaju, u napadu su likvidirani lider DAEŠ-a Abu Bakr el Bagdadi i visoki komandiri terorističkih grupa.


Ruski senator Aleksej Puškov smatra da će pogibija vođe terorista nanijeti ozbiljan udar DAEŠ-u i doprinijeti porazu terorista.

- Ako se potvrdi Bagdadijeva pogibija, to će biti jak udarac za DAEŠ, koji se povlači na svim frontovima. Pogibija lidera će ubrzati vojni poraz - napisao je on na Twitteru.

Šef Komiteta Vijeća Federacije za odbranu i sigurnost Viktor Ozerov smatra da će likvidacija Bagdadija pomoći da se oslobodi Raka.

- Kako bi se revidirale ove šeme potrebno je vrijeme, a to će oslabiti organizaciju - smatra ruski senator.

Prema njegovim riječima, Oružane snage Sirije i zapadna koalicija bi trebale to da iskoriste i da izvedu nove napade na teroriste.

- Osim toga, likvidacija Bagdadija govori o spremnosti naših Avijacijsko-kosmičkih snaga da riješe tako precizne zadatke - naglasio je Ozerov - zaključuje Sputnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.