SVIJET

Na granici sa SAD umrla 7-godišnjakinja iz Gvatemale

Djevojčicu i njenog oca prošle je sedmice privela američka granična policija, a curica je umrla zbog dehidracije i šoka

Bili su dio grupe od 163 migranta koji su pokušali prijeći granicu. Arhiv

Index.hr

14.12.2018

Sedmogodišnja curica iz Gvatemale, koja je sa svojim ocem ilegalno pokušala prijeći granicu Meksiko - SAD, umrla je zbog dehidracije ubrzo nakon što su privedeni, javlja "The Washington Post".

Djevojčicu i njenog oca prošle je sedmice privela američka granična policija, a 7-godišnjakinja je umrla zbog dehidracije i šoka. 

Prema izvještaju američke granične policije (CBP), 7-godišnjakinja i njen otac privedeni su 6. decembra u 22 sata po lokalnom vremenu. Bili su dio grupe od 163 migranta koji su pokušali prijeći granicu. 

Doživjela srčani zastoj

Djevojčicu su helikopterom prevezli u dječiju bolnicu u El Pasu, no ona je doživjela srčani zastoj.  

Pokušali smo joj pomoći, ali nije se oporavila. Umrla je u bolnici - rekli su iz CBP-a.

Američka granična policija nije objavila ime i prezime djevojčice. Trenutno provode istragu jer žele provjeriti jesu li medicinski službenici pravilno slijedili proceduru.

Trebala je dobiti hranu i vodu

Jedan od protokola je da se migrantima koji su privedeni dodijeli nužna porcija hrane i vode, a za sada je upitno je li djevojčica bila nahranjena i jesu li je pregledali medicinski službenici prije nego što je dobila napad. 

- Izražavamo iskrenu sućut porodici djevojčice - izjavio je portparol granične policije Andrej Mehan (Andrew Meehan).

Organizacija "ACLU Border Rights Center" okrivila je CBP za smrt 7-godišnjakinje. 

- To se dogodilo zbog nedostatka odgovornosti i zbog kulture okrutnosti karakteristične za CBP. Sama činjenica da im je trebalo sedam dana da izađu s ovim u javnost samo je dokaz kolika je razina netransparentnosti američke granične policije. Zahtijevamo detaljnu istragu, želimo saznati kako se ovakva tragedija uopće mogla dogoditi i tražimo ozbiljne reforme kako bi se spriječili smrtni slučajevi u budućnosti - izjavila je Sintija (Cynthia) Pompa iz organizacije "ACLU Border Rights Center".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.