BRAZIL

Tropski Tramp povukao potez koji bi mogao imati katastrofalne posljedice na cijeli svijet

Deklarirani desničar, protivnik gej brakova, abortusa i liberalnih partija

Bolsonaro: Tek inaugurirani predsjednik Brazila. AFP

Blic.rs

3.1.2019

Dva dana nakon što je inauguriran za predsjednika Brazila, Žair Bolsonaro (Jair) povukao je prvi potez i to onaj kojeg su se svi plašili. Naime, novi predsjednik Brazila donio je odluku koja otvara vrata industrijalizaciji Amazona i krčenju najveće prašume na svijetu, a pronašao je i način kako da ušuti kritičare.

Bolsonaro je na ministarstvo poljoprivrede prenio pravo nadzora nad odlučivanjem kojim zemljištima će biti dodijeljen zaštićeni status. Ovaj potez Bolsonara tumači se kao pobjeda jakog lobija privrednika koji već dugo traži pristup zaštićenim zemljištima za sječu drveća, poljoprivredu i druge projekte, navodi "Washington Post". 

"Guardian" piše da upravo ovaj lobi, koji je tokom turbulentne predizborne kampanje podržavao Bolsonara, praktično kontrolira ministarstvo poljoprivrede. 

Prije donošenja ove odluke koja je podigla veliku buru u Brazilu i izavala ljutnju aktivista za zaštitu životne sredine, o zaštićenim sredinima brinula je agencija Funai, koja je sada premještena iz ministarstva pravde u novo ministarstvo žena, porodice i ljudskih prava.

Uz ovu odluku, Bolsonaro je uključio i izvršnu naredbu koja kancelariji državnog sekretara Karlosa Alberta Dos Santos Kruza (Carlos Alberto dos Santos Cruz) omogućava da "nadgleda, koordinira i prati aktivnosti i akcije međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija na nacionalnoj teritoriji". Privremeni dekret, koji bi mogao postati i trajan ako bude ratificiran u Kongresu u roku od 120 dana, omogućava time da Kruz praktično može ušutkati NVO koje se bore za zaštitu životne sredine ili međunarodna zelena udruženja poput "Greenpeacea", za koje je Bolsonaro tokom kampanje govorio da ih treba ukinuti jer "guraju nos u Brazil".

Kontroverzni desničar svoje odluke branio je na Twitteru.

- Više od 15 posto nacionalne teritorije označeno je kao zaštićeno zemljište. Manje od milion ljudi živi u ovim mjestima, izolirani od pravog Brazila, eksploatirani i izmanipulirani od strane NVO. Zajedno ćemo integrirati ove građane - napisao je on.

Podsjećamo, tri dana nakon što je pobjedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu, Žair Bolsonaro najavio je gradnju auto-puta kroz Amazon, jer smatra da "previše zaštićenih prirodnih područja šteti ekonomskom razvoju". Amazon, "pluća planete" čije se dvije trećine nalaze na području Brazila, prvi čovjek te zemlje smatra ekonomskim balastom, a kako su mediji pisali prethodnih mjeseci, jedna od njegovih ideja je i ukidanje brazilskog ministarstva ekologije.

Žair Bolsonaro je deklarirani desničar, protivnik gej brakova, abortusa i liberalnih partija, a najavio je da će vladati čvrstom rukom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.