TRGOVINSKI RAT

Na pomolu nova globalna recesija zbog koronavirusa

Već sad neki sektori poput avioprijevoza i turizma pogođeni otkazivanjem putovanja

Analitičari OECD-a predviđali su da će perspektiva rasta značajno oslabiti. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

9.3.2020

Recesija uzrokovana epidemijom koronavirusa sve je izvjesnija, s obzirom na to da su već sad neki sektori poput avioprijevoza i turizma pogođeni otkazivanjem putovanja.

Određeni signali da bi svijet mogao ući u recesiju mogli su se primijetiti još prošle godine, kada su neka od najvećih privreda poput Njemačke ili Italije počela zabrinjavajuće usporavati, piše Index.hr. 

Tada su se kao najveći problemi isticali trgovinski rat Kine i SAD te izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Najkritičnije u Kini i Italiji. AFP

Prije nekoliko dana OECD objavio je izvještaj o stanju globalne ekonomije u kojem se ističe da je koronavirus najveća prijetnja svjetskoj privredi još od globalne finansijske krize 2008. godine.

Analitičari OECD-a predviđali su da će perspektiva rasta značajno oslabiti ako dođe do širenja epidemije u Evropi i Sjevernoj Americi, što se upravo događa.

Hrvatska je u posebno osjetljivoj situaciji iz više razloga. Kao prvo, hrvatska ekonomija u velikoj mjeri ovisi o turizmu, koji čini čak 20 posto BDP-a. Osim toga, Italija, koja je trenutno evropsko žarište epidemije i koja je blokirala cijele regije na ekonomski najrazvijenijem sjeveru zemlje, jedan nam je od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.