NJEMAČKA

U Bavarskoj vanredna situacija zbog širenja koronavirusa

Poručio je kako je hitno potrebno donijeti nove mjere i ograničenja kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraznog oboljenja COVID-19

Spriječiti širenje zaraze. Anadolija

Fu. M. /Anadolija

6.12.2020

U pokrajini Bavarska u Njemačkoj od 9. decembra bit će proglašena vanredna situacija zbog širenja novog koronavirusa, javlja Anadolija.

Bavrski premijer Markus Soder izjavio je u obraćanju novinarima u Minhenu da restriktivne mjere koje su do sada bile na snazi ​​u borbi protiv pandemije nisu dovoljne i da je broj novih slučajeva zaraze na visokom nivou.

Poručio je kako je hitno potrebno donijeti nove mjere i ograničenja kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraznog oboljenja COVID-19.

Podsjetio je da u Njemačkoj svake četiri minute jedna osoba umre od COVID-19 te da je zdravstveni sistem već sada dosta opterećen.

- Stoga, u Bavarskoj ponovo proglašavamo vanredno stanje - naglasio je Soder, dodajući da će na ovaj način mnogo bolje i efikasnije upravljati situacijom u bolnicama i brže donositi odluke u cijeloj pokrajini.

Istakavši da će policijski čas biti uveden širom Bavarske u okviru novih odluka, premijer je kazao da će ljudi moći izlaziti samo radi važnih razloga kao što su zdravstvena zaštita, posjeta rodbini, posao, kupovina i odlazak u školu.

Dodao je da će uvesti i oštrije mjere u staračkim domovima, apelujući također na poslodavce da uposlenicima ponude mogućnost rada od kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.