KATASTROFALNI SCENARIJ

Kako se raspao slovački sistem borbe protiv koronavirusa

Slovačka sada ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od korone po glavi stanovnika na svijetu

Masovno testiranje građana u Slovačkoj. AFP

Jutarnji.hr

19.2.2021

Nakon 40 dana zaključavanja i četiri sedmice masovnog testiranja pomoću brzih testova, slovački sistem borbe protiv koronavirusa nije djelotvoran. Slovačka vlada pod sve je većim pritiskom jer se zdravstveni sistem bori s još jednim porastom slučajeva od koronavirusa i brzim širenjem zaraznijeg britanskog soja virusa, piše "Jutarnji list".

Slovačka sada ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od korone po glavi stanovnika na svijetu. Unatoč teškom lockdownu, sedmodnevni prosjek u Slovačkoj popeo se s 1.68 smrtnih slučajeva 1. februara, na 1.78 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika u ponedjeljak 16. februara, prema podacima Univerziteta John Hopkins.

Slovačka predsjednica Zuzana Kaputova (Caputova) nazvala je situaciju vrlo ozbiljnom. 

- Moramo se pridržavati svih pravila - rekla je Kaputova u utorak nakon sastanka sa skupinom naučnika i medicinskih stručnjaka.


Britanski soj dominira

Najvažniji faktor koji je spriječio pad slučajeva zaraze koronavirusom u Slovačkoj pojava je britanskog soja virusa. Ranije ovog mjeseca, slovačka je vlada najavila da je brzo raširena inačica koronavirusa koja je prvi put pronađena u južnoj Engleskoj postala dominantna u srednjoevropskoj zemlji. Izjava je uslijedila nakon što su zdravstvene vlasti izdvojile sve pozitivne uzorke u cijeloj zemlji od jednog dana.

Britanska varijanta otkrivena je kod njih 74 posto, što je ministar zdravstva Marek Krajci nazvao "nevjerovatno velikim brojem". Lockdown koji je funkcionirao protiv izvorne inačice nije bio učinkovit protiv zaraznije varijante. Pritom, istraživači su otkrili da je britanski soj smrtonosniji. Slovačka vlada u srijedu je pooštrila kontrolu granica i zatražila od drugih država EU da pošalju ljekare i medicinske sestre kako bi pojačale osoblje u intenzivnoj njezi u zemlji. Također, vlada je odgodila ponovno otvaranje škola.

Slovačka je u studenom prošle godine okupirala medijske naslovnice jer je tokom jednog vikenda testirala oko dvije trećine od 5,4 miliona stanovnika na koronavirus. Razine ispitivanja su i dalje visoke. U najteže pogođenim regijama, ljudi se moraju testirati svakih sedam dana kako bi mogli ići na posao. Ali stručnjaci kažu da se dobiveni podaci slabo koriste, sistem praćenja u zemlji ne funkcionira i previše se oslanja na brze i jeftine testove antigena, a ne na preciznije i skuplje PCR testove. Zemlje koje su imale bolje rezultate u suzbijanju koronavirusa provode velik broj PCR testova. Austrija, Mađarska, Poljska i Češka također nesrazmjerno provode više PCR testova od Slovačke.


Okreću se Sputnjiku

Kritičari populističkog premijera Igora Matoviča kažu da je pandemija razotkrila neiskustvo njegovog kabineta, a parlamentarni zastupnik Miroslav Kolar, koji je ujedno i gradonačelnik grada Hlohovca, u srijedu je u znak protesta napustio vladajuću koaliciju.

- Kao gradonačelnik nastavit ću činiti sve da zaštitim stanovnike našeg grada. Međutim, kao zamjenik više ne mogu legitimirati haotičnu i nesposobnu vladavinu Igora Matoviča, koji i danas nudi samo isprike. . . umjesto energičnog i kompetentnog političkog vodstva - kazao je  Kolar.

Matovič je rekao da bi s obzirom na ''katastrofalna kašnjenja'' u nabavci vakcine, Slovačka trebala kupiti rusku vakcinuo Sputnjik V, koje susjedna Mađarska koristi unatoč tome što ga regulatorni organi EU nisu odobrili.

''Ja sam za. To je izvrsna vakcina o s velikom učinkovitošću - izjavio je.

Učinkovit program vakcinisanja mnogi sada vide kao jedini izlaz iz katastrofalnog scenarija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.