JERUSALEM

Nekoliko desetina jevrejskih doseljenika upalo u kompleks El-Akse

Zbog otpora Palestinaca jevrejski doseljenici od 4. maja nisu mogli ulaziti u kompleks El-Akse

Avaz.ba

23.5.2021

Izraelska policija tom prilikom privela je nekoliko Palestinaca. Anadolija

Nekoliko desetina jevrejskih doseljenika u pratnji izraelske policije ponovo su upali u kompleks El-Akse u okupiranom Istočnom El-Kudsu, javlja Anadolija.


U saopćenju Uprave islamskih vakufa El-Kudsa navodi se da je izraelska policija dopustila jevrejskim doseljenicima da uđu u El-Aksu.


Zbog otpora Palestinaca jevrejski doseljenici od 4. maja nisu mogli ulaziti u kompleks El-Akse.


U saopćenju Uprave islamskih vakufa El-Kudsa navodi se da je izraelska policija jutros udaljila vjernike s tog područja, nakon čega je oko 50 jevrejskih doseljenika upalo u El-Aksu u pratnji izraelske policije.


Još se dodaje da je izraelska policija tom prilikom privela nekoliko Palestinaca te da je jutros, prema riječima očevidaca, spriječila nekoliko mladih ljudi da uđu u El-Aksu.


Izraelski zvaničnici su ranije saopćili da je nakon tri sedmice kompleks El-Akse otvoren za jevrejske doseljenike.


Za muslimane El-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.


Kompleks El-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra El-Kudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Eksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.