POSTUPNO ILI FAZNO

Glasgov: Postignut dogovor i data posljednja šansa čovječanstvu

Pregovarači iz gotovo 200 zemalja na summitu COP26 postigli su dogovor o spriječavanju dodatnog narušavanja klime

Aktivist za klimatske promjene oštro su kritični prema COP26, opisujući ga kao "isključujućih" dvosedmičnih razgovora usredotočenih na "uobičajeno poslovanje i bla, bla, bla. CNBC

Avaz.ba

13.11.2021

Pregovarači iz gotovo 200 zemalja na summitu COP26 postigli su dogovor o spriječavanju dodatnog narušavanja klime.

Objava dolazi nekoliko sati nakon predviđenog roka u petak navečer, javlja CNBC.

Delegati su radili na razriješenju glavnih probleme, kao što su postupno ukidanje uglja, subvencioniranja fosilnih goriva i financijske podrške zemljama s niskim dohotkom.

Indija je u pokrenula promjenu u dijelu korištenja fosilnih goriva s "postupnog ukidanja" uglja na "fazno smanjenje". Nakon početnih prigovora, suprotstavljene zemlje su u konačnici pristale.


Cilj od 1,5 Celzijevih

Sastanak UN-a u Glasgowu, u Škotskoj, proglašen je posljednjom i najboljom šansom čovječanstva da održi na životu najvažniji cilj od 1,5 Celzijevih stupnjeva. Ovaj temperaturni prag odnosi se na željeni cilj koji je upisan u znameniti Pariški sporazum iz 2015.

Da prosječne temperature ne prijeđu ovaj nivo, zahtijeva da svijet gotovo prepolovi emisije stakleničkih plinova u sljedećih osam godina i dosegne nultu emisiju do 2050. Od ključne je važnosti spriječiti najgore od onoga što klimatska kriza sprema.

Vodeći svjetski naučnici upozorili su da se svijet već zagrijao za otprilike 1,1 stupanj Celzija iznad predindustrijskog nivoa a najnovije projekcije, unatoč brojnim obećanjima na summitu u Glasgowu, pokazuju da je svijet na pravom putu porasta od 2,4 stupnja Celzija do kraja stoljeća.



Glavni tajnik UN-a António Guterres otvoreno je upozorio da obećanja o smanjenju ugljika na stolu tokom posljednjih maratonskih pregovora "vrlo vjerojatno" nisu dovoljna da izbjegnu klimatsku katastrofu. AGENCIJE

Glavni tajnik UN-a António Guterres otvoreno je upozorio da obećanja o smanjenju ugljika na stolu tokom posljednjih maratonskih pregovora "vrlo vjerojatno" nisu dovoljna da izbjegnu klimatsku katastrofu. On je za novinsku agenciju Associated Press rekao da je cilj održavanja 1,5 Celzijevih stupnjeva na životu bio na "održavanju života".

Aktivist za klimatske promjene oštro su kritični prema COP26, opisujući ga kao "isključujućih" dvosedmičnih razgovora usredotočenih na "uobičajeno poslovanje i bla, bla, bla".


Razumijem duboko razočaranje

U emotivnom obraćanju okupljenim delegatima, predsjednik britanskog COP26 Alok Sharma rekao je da mu je "duboko žao" zbog načina na koji se proces odvijao.

- Razumijem duboko razočaranje. Također je od vitalnog značaja da zaštitimo ovaj sporazum rekao je Sharma.

Politika fosilnih goriva

Treći nacrt sporazuma objavljen u subotu ujutro uključivao je razvodnjeni tekst o postupnom ukidanju fosilnih goriva, koji je ključno samo obvezao zemlje da ubrzaju napore za okončanje korištenja "nesmanjenog" ugljena i "neefikasnih" subvencija za fosilna goriva.


Ako ova forma ostane u konačnom sporazumu, to će biti prvi put da se u ishodu međunarodnog summita o klimi eksplicitno spominju fosilna goriva. AGENCIJE

Ako ova forma ostane u konačnom sporazumu, to će biti prvi put da se u ishodu međunarodnog summita o klimi eksplicitno spominju fosilna goriva. Međutim, stručnjaci za okoliš duboko su zabrinuti što terminologija stvara rupu u državama da odgode hitno potrebne klimatske mjere.

Analiza koju je u ponedjeljak objavio Global Witness pokazala je da je na COP26 bilo više delegata povezanih s industrijom fosilnih goriva nego iz bilo koje zemlje. To je pokrenulo ozbiljna pitanja o vjerodostojnosti razgovora, posebino zato što je spaljivanje fosilnih goriva glavni pokretač klimatske krize.

Delegacije koje predstavljaju Kinu, Indiju i neke afričke zemlje izjasnile su se u subotu protiv postupnog ukidanja fosilnih goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.