ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Nakon Bajdenovih izjava: Rusija kaže da "destruktivne" sankcije ne bi naštetile Putinu lično

Dok su zvaničnici započeli razgovore četiri zemlje u Parizu, Rusija je održala nove vojne vježbe na kopnu i moru i premjestila više padobranaca i borbenih aviona u Bjelorusiju

Iz Rusije odgovorili američkom predsjedniku Bajdenu. Agencije

N. Aj.

26.1.2022

Rusija je u srijedu upozorila da uvođenje sankcija predsjedniku Vladimiru Putinu njemu lično neće naštetiti, ali da bi to bilo "politički destruktivno".

Ova izjava dolazi nakon što je američki predsjednik DŽo Bajden (Joe Biden) rekao da će razmotriti takav potez ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, prenosi Reuters.

Bajden je u utorak rekao da se lične sankcije Putinu, iako je to rijedak korak, mogu smatrati dijelom usaglašene težnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da uvjere Moskvu da će svaka nova agresija na Ukrajinu donijeti brze i ogromne troškove.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da američki kongresmeni i senatori koji razgovaraju o ličnim sankcijama protiv najviših ruskih lidera nisu znali za činjenicu da im je zakonski zabranjeno da drže aktive, imovinu i bankovne račune u inostranstvu.

- Individualne sankcije Putinu ne bi bile bolne već politički destruktivne - rekao je Peskov, koji je ranije izjavio da bi one predstavljale prekid diplomatskih odnosa.

Dok su zvaničnici započeli razgovore četiri zemlje u Parizu, Rusija je održala nove vojne vježbe na kopnu i moru i premjestila više padobranaca i borbenih aviona u Bjelorusiju, sjeverno od Ukrajine, na, kako opisuje, zajedničke vježbe tamo sljedećeg mjeseca.

Ukrajina je rekla da Rusija, koja je okupila desetine hiljada vojnika u blizini granice, ali je negirala planove za invaziju, pokušava posijati paniku. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (Dmytro) rekao je da Moskva još nije okupila dovoljno snaga za ofanzivu velikih razmjera, ali to ne znači da to ne može učiniti kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.