AUSTRIJA

U Beču se nastavljaju pregovori o iranskom nuklearnom programu

Za oživljavanje sporazuma nam je potreban duh pomirljivosti, poručio je generalni sekretar Mora

Sve spremno u Beču za pregovore. ILUSTRACIJA

A. O.

7.2.2022

U Beču je sve spremno za nastavak pregovora o potpunoj implementaciji međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni moderator i osme runde pregovora u glavnom gradu Austrije biće zamjenik generalnog sekretara Vanjskopolitičkog servisa Evropske unije Enrike Mora.

Nakon deset dana pauze, u nastavku pregovora za oživljavanje Sveobuhvatnog akcionog plana učestvovat će delegacije Rusije, Kine, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Irana.

U pregovorima ne učestvuje delegacija Sjedinjenih Američkih Država koje su se iz sporazuma jednostrano povukle 2018. godine, a Mora obnaša i ulogu posrednika u pregovorima između Vašingtona i Teherana.

- Za oživljavanje sporazuma nam je potreban duh pomirljivosti. Različiti nepoželjni trendovi štete iranskom nuklearnom sporazumu. Pregovori moraju biti završeni što je prije moguće - poručio je Mora na Twitteru.

Iran od početka pregovora, koji traju deset mjeseci, zahtijeva da SAD ukine nametnute sankcije Teheranu, a da tek onda ponovo pristupi sporazumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.