MINISTARSTVO ODBRANE SAD

Džon Kirbi: Pentagon ne vjeruje da je Putin donio konačnu odluku o Ukrajini

On je rekao da je Rusija čak u posljednja 24 sata povećala svoje vojno prisustvo u područjima blizu ukrajinske granice i u Bjelorusiji

Džon Kirbi. Agencije

H. J. I.

14.2.2022

Glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD-a Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da je Rusija rasporedila "dodatne vojne snage" duž granice s Ukrajinom, ali da i dalje ne vjeruju da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio konačnu odluku o invaziji, javlja Anadolija. 

​​​​​​​Kirby je rekao da je Rusija čak u posljednja 24 sata povećala svoje vojno prisustvo u područjima blizu ukrajinske granice i u Bjelorusiji.

Navodeći da ima aktivnosti i na jugu, Kirbi je napomenuo da je Rusija sa svojom mornaricom izvela neke vježbe u Crnom moru.


Istakao je da još ima prostora za diplomatiju.

- I dalje ne vjerujemo da je konačna odluka (o invaziji) donesena - naglasio je Kirbi.

Međutim, glasnogovornik je kazao da su iz različitih institucija više puta najavljivali da napad i dalje može početi svaki dan bez ikakvog upozorenja.

- Čuli ste da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejka Salivana (Jake Sullivan) prošle sedmice jasno rekao da bi napad mogao početi prije nego što se Olimpijske igre završe. Možda čak i ove sedmice. Dijelimo informacije koje imamo sa našim saveznicima, uključujući Ukrajinu - dodao je Kirbi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.