LUGANSK

Proruski separatisti odustali od referenduma za pripajanje Rusiji

Ukrajina je odmah nakon najave referenduma odgovorila da je to ruski pokušaj da se zemlji otme dio teritorija, te da se radi o "lažnom referendumu"

Leonid Pasečnik: Lider tzv. Narodne Republike Lugansk. SCREENSHOT: TWITTER

S. S.

27.3.2022

Iz odbora Dume po pitanju odnosa postsovjetskih republika Leonid Kalašnjikov smatra da sada nije pravo vrijeme za održavanje referenduma u tzv. Narodnoj Republici Lugansk o pripajanju Rusiji.

- Mislim da sada nije pravi trenutak za to. Za sada nema potrebe brinuti se o takvim pitanjima, kada se sudbina odlučuje na frontu - rekao je danas za rusku novinsku agenciju TASS.


Lažni referendum

Podsjetimo, separatistički čelnik Luganska Leonid Pasečnik rekao je ranije novinarima da bi se u Lugansku u bliskoj budućnosti mogao održati referendum o pridruživanju Rusiji na kojem će se njeni stanovnici izjasniti o tome. Međutim, kasnije se povukao i rekao da se radilo o njegovom privatnom stavu.

- Ne poduzimamo nikakve radnje u cilju održavanja referenduma i ključni cilj nam je trenutno završetak borbenih djelovanja - kazao je.

Ukrajina je odmah nakon najave referenduma odgovorila da je to ruski pokušaj da se zemlji otme dio teritorija, te da se radi o "lažnom referendumu".

- Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu na dva dijela kako bi stvorila regiju koju kontrolira Moskva, nakon što nije uspjela zauzeti cijelu zemlju. Zapravo, to je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini - rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov nakon što su lokalni mediji objavili najavu referenduma.

Gerilski rat

Dodao je da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriju pod okupacijom Rusije.

Rusija je prošli mjesec priznala samoproglašene republike Lugansk i Donjeck kao nezavisne i nedugo nakon toga naredila, kako je nazvala, mirovnu operaciju u regiji.

Rusija je 24. februara poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u "specijalnu operaciju demilitarizacije južnog susjeda" i iskorjenjivanja ljudi koje je nazivala opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.