PORUKA IZ KREMLJA

Reakcija Rusije na glasanje prijateljskih zemalja: Sve je to prinuda na rusofobiju

Sve zemlje koje su pokušavaju da zauzmu barem uravnoteženu poziciju doživljavaju sve ovo. Mi to razumijemo, kaazao je Peskov

Peskov: Vijeće UN-a za ljudska prava gubi u ovoj situaciji. Avaz

E. Ć. / Srna

8.4.2022

Glasanje brojnih prijateljskih zemalja za isključenje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava rezultat je prinude na rusofobiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry).

- Ne radi se o razumijevanju i opraštanju prijateljskim zemljama koje su glasale "za". U pitanju je razumijevanje teške situacije, neviđenih pritisaka i, rekao bih, prinude na rusofobiju. Sve zemlje koje su pokušavaju da zauzmu barem uravnoteženu poziciju doživljavaju sve ovo. Mi to razumijemo - objasnio je portparol Kremlja.

Govoreći o tome da li takva odluka diskredituje status samog tijela, Peskov je napomenuo da "to ne daje Vijeću nikakvu dodatnu vrijednost". 

- Naprotiv, to tijelo gubi u ovoj situaciji - rekao je Peskov.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a usvojila je sinoć na posebnoj sjednici rezoluciju Zapada o suspenziji Rusije iz Savjeta za ljudska prava. Za rezoluciju su glasala 93, 24 su bile protiv, dok je 58 delegacija bilo uzdržano.

Među onima koji su glasali "za" je i niz zemalja prijateljskih Rusiji, uključujući i Srbiju, podsjeća agencija "TASS".

Venecuela nije učestvovala u glasanju, jer joj je oduzeto pravo glasa zbog zaostalih članarina. Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Genadij Kuzmin kasnije je rekao da je Rusija odlučila da prevremeno prekine članstvo u Vijeću za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.